Efter de skärpta allmänna råden i spåren av covid-19 har flera föreningar fått ställa in eller om sina tränings- och tävlingsverksamheter. Lass har gjort sin egna tolkning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer och valt att tillfälligt utesluta ett fåtal från de elitsatsande grupperna sum-sim 2, junior-elit och elit som är födda 2004 eller tidigare som inte klarat kvaltiden till SM. Resterande simmare har fått fortsätta simträna. Detta har fått föreningens medlemmar Magnus Wallin, Charlotte Humling och Helena Gällerdal Högfeldt att reagera starkt.
– Vi har individer som faller utanför den här ramen som krisledningen satt upp. De gör en elitsatsning men har för tillfället inte en aktuell kvaltid. Sen har det varit väldigt lite tävlingar så de har haft färre tillfällen att sätta sina kvaltider, säger Magnus Wallin, som har en dotter i förening som inte påverkas av direktiven.
LÄS MER: Ordförandens svar på kritiken
Helena Gällerdal Högfeldt, som är aktiv simmare i masters-gruppen, fyller i:
– I det här fallet har vi ungdomar som är i sin mest kritiska period i livet som tonåringar. Du har individer som det skiljer tre hundradelar på om de får gå ner till simhallen och träna eller inte. Flera av dem hamnar verkligen i kläm.
Svenska simidrottsförbundet har gått ut med ett förtydligande på hur de tolkar rekommendationerna. Där står det att simmare som har representerat förbundet på internationella mästerskap på junior- eller seniornivå, samt simmare födda 2005 eller senare, ska få fortsätta med sina verksamheter. Om man ska gå på direktiven från förbundets hemsida är det endast två simmare i Lass som har rätt att simträna.
– Det är bra att våra ungdomar kan fortsätta träna, men det är inte bra att man utesluter individer från sin elitsatsning, säger Wallin.
– I grunden tycker jag det hade varit bättre att ställa in verksamheten för alla grupper. Då hade man kunnat hålla ihop elitgrupperna och utveckla den alternativa träningen istället. Nu får majoriteten fortsätta simma medan några ställs utanför, säger Charlotte Humling, som har en son i en av elitgrupperna som inte påverkas av beslutet.
LÄS MER: Mamma orolig efter dotterns uteslutning
Något som Helena Gällerdal Högfeldt poängterar är att sättet föreningen hanterat situationen strider mot Lass värderingar. I den strategiska planen står det bland annat att föreningen ska verka för att ge alla oavsett ålder möjlighet att delta i verksamheten på ett jämlikt och inkluderande sätt. När man väljer att utesluta ungdomarna på grund av ålder och kvaltid menar hon att de bryter mot sina egna värderingar.
– Jag tycker det här är anmärkningsvärt och okänsligt. Det påverkar även de som får vara kvar i simträning eftersom de träffar sina uteslutna vänner utanför simningen och tycker synd om dessa, men kan inte göra något åt saken. Några av de uteslutna ungdomarna tillåts att vara simledare till yngre grupper och är därmed ändå i simhallen. Dessa ungdomar mår jättedåligt, säger Gällerdal Högfeldt.
Flera har sökt styrelsen och den krisledning som är tillsatt för att framföra sina synpunkter, men hänvisas då till en fråga/svar-sida på föreningens hemsida. Krisledningen består av styrelsens ordförande plus några personer ur den operativa verksamheten.
– Har man synpunkter så upplevs man som arg och jobbig. Hade man varit lite smart hade man bjudit in till exempelvis ett videomöte där vi kunnat prata och resonera. Istället sluter man sig i krisledningen, vilket är ett konstigt agerande i en förening som byggs upp av medlemmar och aktiva, säger Gällerdal Högfeldt och fortsätter:
– Syftet med hela den här grejen var att minska smittspridningen. Det var inte att hålla fast vid dåliga beslut som det går att ändra på.
Hur tycker ni att det här borde hanterats från början?
– Att råden gäller alla eller ingen. Man delar inte på grupper. Om man väljer att dra gränsen vid elitsatsning så ska det gälla alla som är med i de elitsatsande grupperna. Annars går man helt i linje med vad Svenska simidrottsförbundet gått ut med, säger Gällerdal Högfeldt.
– När simhallen stängts ner för allmänheten och vuxengrupperna finns det mer lediga bassängtider i hallen och därmed mer vattenyta. Man skulle kunna dela upp grupperna, hälften simmar medans resterande har landträning, för att förhindra smittspridning på så sätt, fyller Wallin i.