Himlen är klarblå och solen skickar sina starka strålar ned mot hamnen i Lindö där Claes Pettersson kliver i en av segelbåtarna.
Något han är van vid ända sedan småbarnsåldern då föräldrarna först köpte en dagsseglare – och sedan en större segelbåt med möjlighet att övernatta i.
– Vi var ute under hela mammas och pappas semester, med fyra veckor späckade av bad, fiske och segling. Det var helt underbart och något jag har starka minnen av än i dag, ler Claes.
Med sig hade han också sin egen lilla optimistjolle, som Claes fick då han var sju år.
– Jag var aldrig med i någon klubb eller tävlade, utan pappa lärde mig allt. Det som känns väldigt kul är att både min dotter Amanda och näst äldsta sonen Helmer har använt min gamla jolle.
Båda de två äldsta barnen provade på sporten, men har lagt av i dag. Men yngsta sonen Melker håller fortfarande på. Han är med i torsdagsseglingarna under våren och hösten med sin optimistjolle – och deltog också i Bråvikens Segelsällskaps (BSS) veckolånga seglarläger efter skolavslutningen.
– Det är så roligt att barnen ärvt samma intresse, inte minst Melker som tycker mycket om att segla i dag. Jag började engagera mig i sporten på allvar igen då han kom i gång för några år sedan.
Claes är med på alla träningar, där han ofta kör en av följebåtarna, och efter att först varit styrelseledamot i juniorsektionen tog han över som ordförande i slutet av förra året.
På torsdagarna brukar de vara mellan 10 till 15 killar och tjejer i åldrarna 7 till 13 år som ger sig ut ett par timmar på Bråvikens vatten.
Klubben har även tre killar mellan 16 och 18 år som kör e-jolle – och även är tränare till de yngre – samt ett gäng kvinnor som kör i klassen C 55.
– Vi har i dagsläget inga elitåkare som tävlar för vår klubb, något som vi givetvis jobbar för. Men det finns några av hög klass som kommer från Norrköping och i dag representerar andra föreningar med större muskler. Inte minst Hanna Klinga – som tävlat i både OS, VM och EM. I OS i Rio 2016 placerade hon sig elva i klassen 49erFX ihop med Lisa Ericson.
Genom att sprida information på Facebook försöker BSS att nå ut till fler barn och ungdomar – och locka dem att prova på sporten.
– Vi har nio optimistjollar som vi lånar ut, så det finns chans att testa om man vill börja åka utan att det ska behöva kosta en massa pengar, framhåller Claes.
Han är också delaktig i länets satsning Team Östergötland – där flera klubbar samarbetar för att få upp intresset för seglingen. Däribland Linköpings Jolleseglarklubb och Motala Segelsällskap.
– Mitt mål är att öka samarbetet mellan olika seglarklubbar i både Norrköping – där vi har tre stycken sammanlagt – och i Östergötland överhuvudtaget. Det är viktigt att gå samman och dra nytta av varandra.
Varför ska man börja med segling?– Känslan på vattnet är nästan svår att sätta ord på, den måste upplevas. Det är en fantastisk frihetskänsla att dra upp seglen och känna naturkrafterna som drar i väg med ekipaget. Sedan finns ju olika möjligheter – man kan exempelvis myssegla eller så kör man hårdare i höga vågor och skaffar sig en rejäl utmaning med vinden.
Vilka egenskaper behöver man ha för att ge sig ut på vattnet?– Först och främst gäller det ju att man tycker om att vara ute på vattnet, det är en grundförutsättning. Sedan måste man ha koll på var man har sina saker och hur man ska bära sig åt i olika situationer. Vi tränar bland annat på hur man ska hantera om båten slår runt, utan att drabbas av panik. Det gjorde vi i Finspångs badhus och det är viktigt att ha med sig. Man behöver en god del mod, då det kan blåsa och luta en hel del.
Vad är det som driver dig att lägga ned en massa tid ideellt?– Jag har märkt allt mer hur roligt det är att träffa alla dessa barn och ungdomar. Att se hur de hela tiden lär sig något nytt, utvecklas och växer i seglingen. All den glädje vi har tillsammans är något jag lever mycket på. Man får verkligen så mycket tillbaka. Det är häftigt när en sjuåring helt på egen hand kan styra och manövrera en båt på havet, avslutar Claes Pettersson med ett leende.