Se nu till att fira även i Linköping

USA vann sista matchen – men svenska bronset var guld värt. Och nu måste det firas även i Linköping.

8 juli 2019 07:00

På måndagskvällen hyllas de svenska bronshjältarna på Götaplatsen i Göteborg. Jag hoppas att det framöver också blir något firande värt namnet i Linköping. Det som presterats under några häftiga sommarveckor i Frankrike är värt att uppmärksamma.

Även här.

När fotbollen utvecklas i formel 1-fart är VM-bronset rent av det största som ett blågult fotbollslandslag på damsidan svarat för. Pengarna och den globala konkurrensen ökar, det kommer inte att vara omöjligt att ta nya medaljer i framtiden, men det kommer att krävas ännu mer.

Fem spelare från Linköpings FC har funnits med på den häftiga resan från Rennes till Nice och framförallt tre av dem har spelat tunga och avgörande roller: Nilla Fischer, Kosovare Asllani och Stina Blackstenius.

Det ska förstås både firas och synas.

Det borde göras något festligt i Linköping och nu har LFC verkligen chansen att marknadsföra sina VM-lirare för att öka intresset. Nu finns inget att spara på. Blås på så mycket det går.

Nilla Fischerhar varit en klippa i detta mästerskap och var lysande när trycket ökade i sin sista VM-match. Sjutton vet om jag inte direkt gjort henne till lagkapten om jag varit i LFC-tränaren Olof Unogårds kläder.

Är du kapten i världens bästa lag är det klart som sjutton att du blir bra i ett topplag i Sverige, men det ska erkännas att jag blev en smula betänksam när jag såg Fischer mot Tyskland i våras och det såg rätt stabbigt ut. Men pondusen och styrkan som hon visat under VM...wow!

Och vad ska man säga om Kosovare Asllani? Många svenska lirare har varit bra, men i min bok har Asllani varit bäst. Så nyttig framåt och bakåt, så hårt jobb och så mycket stryk hon tagit för laget. En helt annan spelare jämfört med en ärligt talat halvdan allsvensk vår.

Samma med Stina Blackstenius som blev så mycket bättre och efter avgörande målet mot Kanada avslutade hon turneringen som en forward i världsklass. Kan den här trion (om nu Asllani blir kvar när hon hämtat sig från alla smällar) behålla VM-formen i höst kan trion ta LFC hela vägen till guld.

Jag har aldrig förstått snacket om värdiga mästare hit eller dit. Hur kan det inte vara så? Nu visade USA klassen i en halvlek i finalen mot Nederländerna och är bara bäst. Punkt. Återstår att se om det blir en sväng till Trump & Co i Vita huset för att fira, oavsett om Megan Rapinoe, VM-profilen nummer ett,hänger med eller inte.

Fakta

Här är betygen på alla LFC-are i VM:

Nilla FischerBättre och bättre – och bäst i bronsmatchen. Svensk försvarsklippa i sitt sista VM. Vilken förstärkning för LFC.

Kosovare AsllaniHalvdan allsvensk vår – men så bra i VM. Genomgående bäst i Sverige? Så nyttig framåt och bakåt och tagit så mycket stryk.

Stina BlacksteniusTuff start och bänkad i andra matchen – men resten? Kanon. Två avgörande mål, stark i närkamperna och spring i benen.Lina HurtigSpeltid i alla matcher, varav två från start. Tufft jobb att ersätta Fridolina Rolfö. Totalt sett godkänd insats och ett mål.

Mimmi LarssonTvå kortare inhopp, varav ett i semifinalen, och spelade totalt bara totalt 22 minuter.

Frida Leonhardsen MaanumÄven Norge gjorde ett riktigt bra VM. Maanum fick nöja sig med inhopp i fyra matcher som första back up på mittfältet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten