Så rankar jag hästarna

De spelexperter, tipstjänster och tidningar som rankar lopp tycks se olika på vad just rankningen innebär. Det är med andra ord inte så konstigt att läsare och konsumenter inte ”hajar” vad som menas.

10 juni 2017 07:30

En del jobbar med att lyfta upp en jätteskräll, som många annars missat, som förstarankad. Andra menar att de rankar efter vinstchans medan vissa närmast går rakt av på spelvärde (det vill säga vilka som har bäst chans i förhållande till insatsprocent). Hur tänker jag? Jo, jag rankar hästarna efter i vilken ordning jag vill strecka dem. Inte särskilt konstigt. Spelvärdet är givetvis centralt men det många gånger rankas en 50-procentare med 40 procents chans trots allt före en 10-procentare med 12 procents chans.

Med långt upplopp, och väderprognoser som säger regn, lär inte ledarhästarna rinna undan hur som helst på V75 idag. Däremot gör det långa anloppet att det är lättare att komma iväg bra från innerspår bakom bilen; något som två av omgångens nyckelhästar har. 1 Vincent Zaz (V75-3) känns inte som någon undantagshäst och är inte att lita på. En av flera med chans medan det är givet att strecka 1 Spitcum Jubb (V75-5) först. Han har varit något ojämn tidigare men är han i samma slag som i Sweden Cup för två veckor sedan så blir han väldigt svårslagen ifrån ledningen. När Östersund körde sin V75-omgång ifjol hade dock hela fem av sju vinnare startnummer 10 eller högre. Därmed är det läge att dubbla i Klass 1-försöket där 6 Survival Kit (V75-1) annars bör ha en bra vinstchans. Jag blev lite konfunderad över intrycket senast men prestationen var bra och han känns finare nu enligt stallet. Erik Adielsson upp i sulkyn är högintressant och han är ju oslagbar i voltstart; i synnerhet ifrån det perfekta sjättespåret. Mycket god spetschans men springer sig Survival Kit trött är 5 Tiger Williams det givna motbudet. Han hade varit sjuk inför senast och ska gå framåt rejält med det loppet i kroppen. Innan dess glänste femåringen vid seger med Johnny Takter som nu kör igen.

11 Bison Spiro (V75-7) hamnade illa till efter startgaloppen senast men avslutade drygt 12 på de två sista varven. I samma lopp var Linus Boy riktigt bra men det är normalt en mer osäker häst och medeldistans bör tala för Bison Spiro. Linus Boy riskerar svar och kör täthästarna det minsta för fort så bör Bison Spiro blåsa ner fältet över upploppet. Tidigare nämnda Erik Adielsson är även en oerhört skicklig taktiker. Med fyra–fem till synes chanslösa i loppet (som körs för en slant på innerspår?) bör inte vägen fram bli alltför strulig. Nio procent i skrivande stund är enormt spelvärt! Procenten lär stiga men jag menar att chansen bara är marginellt sämre än den är för favoriten Linus Boy, som för sin del har fått hela 54 procent av V75-spelarnas insatser.

Systemförslag

i rankningordning, reserver inom parentes:

V75-1: 6, 5 (1)

V75-2: 8, 3, 5, 12, 13, 15, 1 (4)

V75-3: 6, 1, 3, 9, 5, 4 (10)

V75-4: 9, 2 (4)

V75-5: 1, 7, 11 (9)

V75-6: 5, 4 (2)

V75-7: 11 Bison Spiro (10)

1008 rader = 504 kr

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Calle Törnqvist