Vi ses på Skärlunda gård där Carin och Claes Pettersson bedriver hästavel i CC Holsteiner Breeding. De äger inte gården, det gör lantbrukaren Anders Henningson, men de hyr in sig där, granne med Skärlunda Ridsport, och har fyra anställda i företaget som huserar i en gammal lada, ombyggd till modernt stall med mycket rödtegel och ädelträ. På övervåningen finns ett stort fikarum som även tjänar som vardagsrum och kök för ryttaren/beridaren Sissela Smith.
Det går bra för stallet nu och flera av hästarna hoppar svårare klasser. En, Charmonix CC, hoppar 1,50 och får förmodligen debutera i Grand Prix, 1,60, på sensommaren med Sissela.
– Vi hade tre hästar med på unghäst-VM förra året, Daquar, Dior och Confidence, och Dior har varit med två år i rad. Vi hade också hästar med på Sunshine tour i Spanien nu i våras, säger Carin.
Claes svarar i telefonen igen. Carin och jag tittar på varandra. Hon säger:
– Så här är det. Det är ju Norrköpings horse show nu och telefonen går varm. Det är mest leverantörer som ringer. Det kan vara om blommor, om parkering, priser, skyltar, vad som helst. Du förstår, Claes jobbar 50 procent på årsbasis med enbart Horse show.
Här passar det väl bra att skjuta in hur det hela började. Hur möttes de två, för resten?
– Vi möttes för 20 år sen och hade redan barn, båda två. Men jag hade häst i Åby ridskola och bodde precis bredvid.
Och ridskolan, ja den drevs av Claes.
Han är auktoriserad ridlärare, B-domare i hoppning, show director för Norrköping International Horse Show, ordförande i tränarklubben, ordförande i SSOC (Swedish showjumpers owners club) och styrelseordförande i Swedish 7-star Spring tour. Med andra ord en riktig hästkarl.
Dessutom har han tävlat själv. Upp till 1,50 i hoppning och till S:t Georg i dressyr.
Som ridlärare i Åby var han med och hjälpte till på gamla Norrköping horse show (1984-1992), där alla fem ridklubbarna i Norrköping fanns representerade.
Och nu kan han fylla i resten själv för här kommer han med telefonen i fickan.
– Efter många turer drog vi igång showen igen 2001, men nu ute i Åby. Vi fick ingen respons hos kommunen för att starta på nytt i Himmelstalundshallen.
I dag känner han stolthet över "sitt" verk.
– Ja, absolut. Det blir 17:e året och Norrköping horse show är ju en erkänt bra tävling som får beröm i hela norra Europa.
Telefonen ringer på nytt. Nu är det någon just ute i Åby som frågar om ett staket som behöver sättas upp runt några spånbalar. Claes förklarar.
Då berättar Carin, utbildad sjuksköterska, att hon är hästnörd och att hon alltid har haft häst. I alla fall sedan hon var åtta år. Det är en livsstil. Hon och Claes lever med och för hästar dag ut och dag in.
Har ni aldrig semester?
– Jo, vi brukar åka två veckor till Thailand varje år. Och vi har ett sommarställe i Arkösund. Men jag är en riktig hästnörd och vill åka hem igen. Jag kan tycka att det är stressigt på landet med allt som måste göras.
Fritid då, utan hästar, vad gör ni då?
– Då reser vi gärna på hästtävlingar. Vi lagar mycket mat tillsammans, det gör vi! Och tittar på Mästerkocken. Claes spelar golf på Klinga golf med några kompisar och jag brukar promenera en timme om dan. Jag försöker få med mig Claes, men det går så där.
Varför startade ni inte avelsverksamheten hemma i Åby där ni bor?
– Nej, det går inte. Ridhuset tillhör ju Åby ridklubb och hagarna räcker inte till för både ridskolans hästar och våra.
Ridklubben ja, varför har den blivit så populär bland elitryttarna i Östergötland?
– Det beror mycket på horse show. De som är med i klubben får rida med två hästar på tävlingarna och de får också tillgång till att träna på banorna och hindren.
Claes är klar med samtalet och redo berätta hur hans ridkarriär började. Jag sammanfattar den: de var ett gäng killar från Hagaskolan som begav sig till Hageby gård för att rida på Anders Edmans gotlandsruss. Alla sju fortsatte med hästar på något sätt. Edman tog över Norrköpings fältrittklubb, Claes följde med dit innan han öppnade Åby ponnyklubb 1973. Som blev Åby ridklubb.
Vad gör ni om fem år?
– Då tävlar vi på högsta nivå med Sissela. I övrigt ser det likadant ut.
Väldigt mitt uppe i allt, således.