Hon vill nå eliten hemifrån

Stall Bjärby utanför Smedby badar i förmiddagssol när jag anländer för att träffa hoppryttaren Matilda Pettersson. Hon är i stallet och förbereder avfärd till Hageby ridklubb.

Nära Smedby. Här på slätten, utanför Smedby och Rambodal (i soluppgångens land) ligger Stall  Bjärby. Här finns tio boxplatser och sju hästar på lösdrift.

Nära Smedby. Här på slätten, utanför Smedby och Rambodal (i soluppgångens land) ligger Stall Bjärby. Här finns tio boxplatser och sju hästar på lösdrift.

Foto: Jörgen Auer

Ryktbart2016-11-15 08:30

Matilda är inte ensam den här dagen, en ganska ovanlig söndag. Det är tävlingsfritt. Men inte fritt från träning, hästarna måste ridas. Då Stall Bjärby saknar ridhus måste träningen ske någon annanstans. Inomhus. Ute är för kallt, marken är frusen. Skötaren Julia Bjärbom ska följa med Matilda med att antal hästar till Hageby.

Men innan dess hinner vi prata lite.

– Det har aldrig funnits något annat jag vill syssla med och kommer förhoppningsvis inte att vara något annat heller, säger Matilda som jobbat heltid med hästar sedan gymnasiet.

Hon var bara nio månader ung när hennes mamma Mona, själv ryttare, köpte shetlandsponnyn Birk åt Matilda och hennes bror Martin.

Sedan dess har många hästar passerat revy på Bjärby.

I dag är reslige Head over Hills, Olle kallad, stallets främsta. Tillsammans med Matilda har 183 centimeter höge Olle vunnit flera 1,40-klasser och även en 7-årsklass på Flyinge. I oktober i år var ekipaget med och tävlade internationellt i Oslo.

– Det gick bra, även om jag inte är helt nöjd. Men det gav stor erfarenhet. Dessutom fick jag för första gången i mitt liv vara med på höjdhoppning. Jättekul, men jag rev ut mig på 1,80 med Ghisela. Den som vann hoppade 2,10, tror jag.

Bättre minns hon en tävling i Globen i Stockholm 2011. Då vann hon Agriahoppet med hästen Corace (Kurre) och fick en bil för besväret.

– Jag gav den till mamma och pappa. De har alltid stöttat mig så mycket och gör fortfarande.

Gården Bjärby driver spannmålsodling på 240 hektar. Här finns att göra. På gården bor också Matilda och hennes sambo Linus Philipsson i eget hus. Tvärs genom gårdsplanen går en omtyckt promenad- och motionsväg för Smedbyborna som kan få se Ånestad och Bjällbrunna också.

– Det är väldigt sällan som jag har tid att hjälpa till i lantbruket men någon gång om året kan det bli att jag åker och byter en vagn under skörden.

Av stallets 18 hästar är tio Matildas. Framgångsrika Olle och Balisco Line ägs av Linköpingsbon Bernt Johansson, tidigare Malma gård. Ghisela ägs av Christofer McDermott , Runstens gård, Stockholm. Bland Matildas egna är hon mest nyfiken på nyligen förvärvade Micra Inova, 8 år.

– Kroppen kan nog, frågan är hur hon är i huvudet, säger Matilda Pettersson och gör sig reda att lasta hästar för vidare transport till Hageby ridklubb och ridhuset där.

Vilodagen söndag är som vilken vardag som helst. Klockan blir nog 22 i kväll också.

– Jo, men när jag jobbar halvdag, och slutar fem, då försöker jag göra nåt där jag inte måste ha ridkläder. Och i vinter har jag lovat min sambo att vi ska åka en vecka till solen.

Drömmer du om världseliten?

– Nej. Jag har som mål att tävla på 1,50-nivå och tävla i de största tävlingarna i Sverige och åker gärna utomlands och tävlar någon gång ibland. Men för att nå allra översta eliten anser jag att man måste bosätta sig utomlands och det vill jag inte. Jag vill bo här på Bjärby.

Mycket. Hästar, hästar, hästar. Så mycket mera hinner inte Matilda Pettersson med. Och hon vill ha det så. Har valt det så. Då blir det så.
Mycket. Hästar, hästar, hästar. Så mycket mera hinner inte Matilda Pettersson med. Och hon vill ha det så. Har valt det så. Då blir det så.
Matilda Pettersson

Född: 1990.

Bor: Bjärby gård, Styrstad, Norrköping.

Yrke: Hästutbildare, hoppryttare.

Klubb: Åby ridklubb.

Tränare: När jag var yngre mest min mamma Mona, nu tränar jag hoppning för Helena Persson.

Målet: Att etablera mig på 1,50 nästa år.

Om tio år: Då hoppas jag ha ett eget ridhus.

Dold talang: Bra på att laga mat, men gör det pinsamt sällan.

Önskar i julklapp: Hästgrejer, gå på massage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om