De är på väg mot SM-medalj

Det kan gå hur som helst på lag-SM i ponnyhoppning. Föreningen Mantorpsryttarna har lyckats ändå. Inför säsongen satte nämligen föreningen upp ett mål med sin satsning på ponnyekipagen: Mot lag-SM 2017. Och nu är klubben där.

Gemenskap. Ledaren Christina Almtun framhåller gemenskapen som det viktigaste i Mantorpsryttarnas ponnysatsning.

Gemenskap. Ledaren Christina Almtun framhåller gemenskapen som det viktigaste i Mantorpsryttarnas ponnysatsning.

Foto: Jörgen Auer

Ryktbart2017-05-30 12:15

Tiotalet tjejer ingår i Föreningen Mantorpsryttarnas ponnysatsning, en satsning med syftet att ryttarna skulle bli starkare och samla på sig mer erfarenhet på högre nivå. Föreningen ville ha så många ryttare att man kunde hålla ett lag i ponnyallsvenskans elit och ett lag i division 1.

Det har man nu. Och bra går det.

– Vi har lika stor chans som alla andra lag att ta medalj, säger ryttaren Ellen Rhedin.

Elitlaget (Ellen Rhedin, Esther Kursinski, Ida Claesson och Izabelle Stolth) är tillsammans med östgötakonkurrenterna i Nyckelryttarna och Vikbolandet klart för final på Strömsholm 4 juni. Division 1-laget ligger tvåa (efter en seger i första omgången) inför sista omgången som rids på Vreta 3 juni.

Teres Bergström har varit lagledare och säger så här om bakgrunden till satsningen:

– Det hade väl varit lite dåligt, eller mindre bra engagemang under några år och vi kände att vi behövde utöka och stärka de ekipage som rider de lite högre klasserna. Vi behövde helt enkelt fler kvalificerade ryttare som kan vara med och rida på högre nivå som division 1 och elit.

Att med ett elitlag ta sig till lag-SM 2017 är som nyss nämnts ett av målen. Att ha kvalificerade reserver till eliten som också har startat i medelsvår, är också ett mål, liksom att ha ett division 1-lag där alla medlemmar kan hoppa minst lätt A, vilket är hinderhöjden i den avslutande omgång 3. Ett annat mål är att stärka klubb- och lagandan. Gemenskapen.

Det har man lyckats med. Och det så bra att det syns. Hör här bara vad Johanna Thoresson som tidigare tävlade för Tranås RK har att säga:

– På tävlingar la jag märke till att de som red för Mantorpsryttarna pratade mycket mer med varandra och stöttade varandra. Därför ville jag också börja i den klubben.

Esther Kursinski tävlade tidigare för Mjölby och har ridit lag-SM med Kinda RK, i Kinda har även Ida Claesson varit med, Izabelle Stolth red för Brokindsryttarna, Ellen Rhedin har tävlat för såväl Mjölby som för Nyckelryttarna, Lisa Rydholm-Allard för Mjölby, Elvira Almtun för Rappestad. Och Tora Ängmo-Pettersson hittade till Mantorpsryttarna via Wales (i alla fall har hon vuxit upp där och ridit där). I satsningen ingår även Hanna Härdelin och Alma Martinsson.

Fyra gemensamma träningsträffar har man haft med de tiotal ekipage som ingår i satsningen och ska ha en till på gräs inför SM-finalen som avgörs just på gräs. Tränare för gänget har rutinerade Ann Liwing varit och man har även haft avsuttna träffar och pratat visioner och mål, och teambuilding.

– Tjejerna har verkligen tagit till sig av det vi har pratat om och det är väldigt fint att se hur de stöttar varandra. Även när det går dåligt. De väljer laget före jaget, säger ledaren Christina Almtun.

Satsningen har burit frukt, Mantorpsryttarna är i SM-final och har i alla fall så här långt imponerat. Laget placerade sig i alla tre grundomgångarna (trea, tvåa, etta) och zonfinalen gick som en dans – där var Mantorpsryttarna felfria.

Meningen med ponnysatsningen är förstås inte bara kortsiktig med årets SM för ögonen. Flera i gruppen har flera år kvar på ponny. Och vill uppåt.

– Jag har som mål att komma med i elitlaget, säger Lisa Rydholm-Allard.

Ska vi gissa att hon rider SM-final nästa år?

Lag-SM ponnyhoppning

En förening får delta med ett lag per division.

Lag ska bestå av tre eller fyra ekipage, varav de tre bästa resultaten räknas. Om det är fyra ekipage måste laget bestå av ekipage från minst två kategorier. Ett ekipage får starta både i Ponnyallsvenskan och division 1 från samma förening, dock inte i samma omgång.

SM-finalen startar som ett kval med de tolv lagen och de sex bäst placerade går vidare till en avgörande final.

Östergötland har vunnit tre gånger: 1979 Mjölby RK, 1990 Söderköpings RS, och 2005 Rappestad RK.

Även i dressyr har det blivit tre östgötska lag-SM-guld: 1995 och 1996, Mjölby RK samt 1997 Mantorpsryttarna.

Ryktbart

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!