Undergroundrörelsen som intagit Linköping

Genom ett litet fönster till idrottshallen står ett helt innebandylag och tittar in. Det är roller derby laget Go'Rullaz som drar till sig uppmärksamheten.

Poängplockaren, den så kallade jammern, tar sig förbi en av motståndarlagets blockers.

Poängplockaren, den så kallade jammern, tar sig förbi en av motståndarlagets blockers.

Foto: Rebecca Candevi

Roller derby2017-05-01 08:59

– Det är ganska ofta det är lag från andra idrotter som stannar för att titta, säger den spelande tränaren Henrietta Thernell.

Laget Linköping Go'Rullaz startade för cirka sex år sedan då ett gäng tjejkompisar fick idén om att starta ett roller derby-lag. Nu, några år senare, har intresset vuxit och tjejerna som först startade laget är inte längre kvar, men nya tjejer har tillkommit. En av dem är Henrietta Thernell som började för cirka två år sedan.

– Jag läste en master i etnologi och letade samtidigt efter just ett roller derby-lag i närheten och som tur var hittade jag Go'Rullaz, säger Thernell.

Roller derby är uppbyggt med två lag som åker runt med rullskridskor på en så kallad ”track”. Det är fem stycken i varje lag på banan, fyra stycken blockers och en jammer. Laget plockar poäng genom att deras egen jammer åker förbi det andra lagets blocker. Därmed är det lagets blockers uppgift att hindra det andra lagets jammer att ta sig förbi, samtidigt som de ska se till att sin egna poängplockare får en så fri bana som möjligt.

– Jag skulle nog säga att gemenskapen i ett lag, adrenalinet och att det finns en plats för alla, har gjort att jag fastnat för sporten. Sedan är det även det faktumet att alla sorters kroppar är välkomna här. Det man behöver är kontroll över kroppen, sedan kan man bli livsfarlig oavsett hur man än ser ut, säger Thernell.

Så du menar att man inte behöver vara vältränad för att köra?

– Att man blir vältränad är väl en konsekvens som kommer utan att man tänker på det, säger Thernell och skrattar.

– Nej men, poängen är att man kan se väldigt olika ut och ändå vara extremt värdefull på tracken.

Thernell fick upp sitt intresse för sporten genom en dokumentärfilm om Malmös lag.

– Jag såg den samtidigt som jag själv inte hade någon möjlighet att börja. Men när jag väl fick chansen att flytta till en stad där sporten fanns så tog jag den. Många kommer hit genom att de känner någon i laget eller att man är två som vågar sig hit tillsammans. Men jag var en av dem som tog steget helt själv.

Nu siktar laget på nästa match som sker i Växjö som en start på prideveckan. Den 7 maj har de sedan en try out där alla är välkomna att delta.

– Oavsett könsidentitet eller könstillhörighet är man välkommen till oss. Vi har även ett bra samarbete med Norrköping, där det finns ett lag för killar. Så om det är några killar som är intresserade av sporten kan man få träna med oss i Linköping och sedan spela med Norrköping.

Roller derby

Tillhör Svenska Skridskoförbundet.

Sex svenska lag spelar i elitserien och sex lag division 1 (Linköping är inte ett av dem då de inte är med i något seriespel).

Sporten utvecklades i USA under 1930-talet.

På 1970-talet dog sporten ut för att på 2000-talet återuppstå, denna gång som en undergroundrörelse med främst kvinnliga utövare.

Det är bara i USA som roller derby har nått status som en riktig publiksport – med arenor specialbyggda för ändamålet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!