- Vi har tappat 100 elever och de hoppas jag kommer tillbaka till hösten. Det behövs för att vi inte ska behöva permittera någon, säger ridskolans ägare Magnus Andersson.
Det nya avtalet gäller 2008 ut och båda parterna är nöjda.
- Skönt att allt är klart, att alla papper är påskrivna och att allt är genomgånget in i minsta detalj. Nu har vi ett affärsmässigt och korrekt avtal som tryggar verksamheten, säger LFK-ordföranden Per-Otto Waern.
Den segdragna tvisten är därmed över. Linköpings ridskola fortsätter att driva ridskoleverksamheten vid anläggningen. Kontraktet är uppdelat i ett hyres- och ett samarbetsavtal för att tydliggöra parternas olika roller.
Förhandlingarna brakade samman förra hösten, men med fältrittklubbens nya styrelse återupptogs diskussionerna. Det omarbetade avtalet följer klubbens kontrakt med kommunen och är enligt Waern till stora delar helt nytt.
- Ja, det är stora skillnader och helt genomarbetat från grunden.
Han erkänner att turbulensen fått negativa effekter. Runt 250 medlemmar, runt en fjärdedel, har lämnat klubben och det ekonomiska läget är ett kortsiktigt hot. Det är även oklart vad som händer med de kommunala bidragen med ett bolag som underentreprenör.
- Nu handlar det om att utveckla verksamheten och klubben. Det är mycket som är i stort behov av att ryckas upp, säger Per-Otto Waern.
Ekonomiskt har tvisten också inneburit ett hårt slag mot ridskolan.
- Det har varit ekonomiskt betungande, säger Magnus Andersson.
Kommer ni att klara det?
- Det hoppas jag. Vi har tappat 100 elever och de hoppas jag kommer tillbaka till hösten. Det behövs för att vi inte ska behöva permittera någon, säger Andersson.
Han är nöjd med det nya avtalet.
- Absolut. Det är väldigt bra för klubben, säger Andersson. Det känns som man kan jobba långsiktigt.
Han är också nöjd med den nya styrelsen som tog över tidigare i år.
- De jobbar för att det ska vara en levande anläggning, som en fritidsgård och det känns skitbra, säger Andersson, som redan har flera nya elever klara inför hösten.