- Man kan inte slussa aktivitetsstöd rätt igenom en förening, rakt ut till privat näringsidkare och säga att det här ska du ha, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman på Svenska ridsportförbundet.
- De måste kunna bevisa att det är verksamhet i föreningens regi, säger Tor-Erik Henriksson på Riksidrottsförbundets Lok-stödsverksamhet.
Problemet berör alla ridklubbar som inte driver sina ridskolor själva, utan samarbetar med privata företag. I hela landet handlar det om cirka 30 procent av ridskolorna och i Östergötland 50 procent.
Om föreningar, oavsett idrott, bedriver ungdomsverksamheten har de rätt till statliga och kommunala bidrag. Om ett företag bedriver verksamheten har man inte rätt till bidrag. Så har reglerna varit länge, men nu har RF kommit underfund med att de inte alltid följs inom ridsporten.
Några ridklubbar, dock ingen östgötsk, har fått bidrag stoppade.
- De har fått en halverad bidragsdel eller någon procentdel som har försvunnit eftersom de inte har kunnat bevisa att det varit föreningens verksamhet, säger Henriksson.
På grund av de bristerna la Riksidrottsstyrelsen i höstas till en kommentar till reglerna. Där står "att idrottsverksamheten måste ske i föreningens regi innebär till exempel att en ridklubb inte kan överlåta till en extern ridskola att bedriva föreningens Lok-stödsberättigade verksamhet. Inget hinder föreligger dock för ridklubben att för föreningens verksamhet hyra hästar och köpa tjänster i form av ridlärare från den externa ridskolan".
- Exemplet är ju bara om ridklubbar eftersom de har varit så påtagligt där. Men det gäller ju fler, typ sportcenter (gym) och bowlinghallar, säger Henriksson.
Efter Riksidrottsstyrelsens beslut har många ridföreningar hört av sig och undrat om deras avtal håller.
- Vi har fått ett uppvaknade från många föreningar som kanske själva känt att de varit oklara och hade vi gått in och granskat hade de varit definitivt oklara, säger Henriksson.
För många ridklubbar handlar det om att skriva avtal eller förtydliga redan befintliga. Flera föreningar hoppas på hjälp med detta. RF, Ridsportförbundet och Ridskolornas riksorganisation svarar på frågor, men tänker inte ta fram något ramavtal som alla kan använda.
- Det måste de själv skapa utifrån sin verksamhet. Varje förening är unik i sig och det är ju så olika även inom samma idrott, säger Henriksson på RF.
I slutet av januari ska Ronnerberg-Bäckman komma till Östergötland och prata för ridklubbarna i länet, men hon har egentligen bara ett råd.
- Följa reglerna.
Hon menar att det inte är så svårt:
- Det går att göra rätt och gör man det får man bidrag.
Hon förtydligar:
- Det betyder att man inte kan avtala bort lektionsverksamheten helt och hållet till exempelvis Kalles ridskola AB och säga: Du sköter allt det här åt oss, vi lägger oss inte och så betalar vi dig en viss summa. Då är det ju inte föreningens egen verksamhet.
Om det är så, vad måste man göra då?
- Då måste man se till att upprätta ett avtal eller göra upp med den privata näringsidkaren om hur det här ska se ut. Då får man förändra det i någon form så att föreningen i vissa fall köper tjänster som man specificerar.
Idrottsrörelsen får helt enkelt inte ge bidrag som går till privata företagare.
- Finns föreningen bara till för att vara någon slags bulvan till en privat näringsidkare, vilket gudskelov inte är så vanligt, så uppfyller man inte kraven för att vara en allmännyttig ideell förening och man uppbär inga samhällsstöd helt enkelt, säger Ronnerberg-Bäckman.
Finns det sådana klubbar i dag?
- Nej, inte som jag kan säga på rak arm är bildade bara för detta ändamål, men det finns nog, ofta på grund av okunskap, verksamheter där man blandar ihop föreningens verksamhet med den privata näringsidkarens.
De ridskolor som drivs av företag, måste de lägga ner?
- Nej, nej, absolut inte. Det handlar inte om det. Det handlar om att man får sina samhällsstöd på riktiga grunder, säger hon.
Inga föreningar riskerar att bli av med bidrag de redan har fått, men om det inte gör något kan framtida bidrag stoppas. Men det väntar ingen extra granskning av ridklubbarna hos RF.
- Nej. Vi tror Ridsportförbundet tar det ansvaret att se till att det efterlevs. Vi måste lita på dem och föreningarna, säger Tor-Erik Henriksson som tror på en automatisk skärpning.