Förslaget är uppdelat i två delar, där prispengar helt tas bort pålokal och regional nivå och där de begränsas på nationell nivå.
-- Man kan i princip säga att vi har tagit bort prispengar för deupp till 13 år. Möjligtvis att man kan få start och anmälningsavgiftentillbaka, säger östgöten Johan Spetz, som sitter i juniorkommittén somrepresentant för hoppning, om förslaget som överlämnades tillförbundsstyrelsen i söndags.
Tror du att det går igenom?
-- Ja, det är jag helt övertygad om. Förbundsstyrelsen ligger ju påoch min uppfattning är att den är mån om att det ska bli bra så attriksidrottsförbundet blir nöjt. Det är viktigare för dem än om någraponnyföräldrar skriker. För prispengarna har ingen betydelse försporten, säger Spetz, som är före detta tävlingsryttare och nu ärridtränare i Östergötland.
Han räknar med att förbundet vid nästa styrelse-möte i mitten avfebruari tar beslut i frågan och därmed skulle stora delar kunna trädai kraft redan till i juni.
-- Vårt förslag är att prispengar ska bort på regional och lokal nivå så fort det är tekniskt möjligt, säger Spetz.
Förslaget är långt ifrån okontroversiellt. Både Spetz och MonicaBergman, konsulent på Östergötlands ridsportförbund, räknar medkraftiga reaktioner.
-- Det kommer att bli ramaskri, säger Bergman. Eftersom det kostar så ofantligt mycket att tävla.
Spetz räknar också med stora protester, men tycker själv att manskulle gå ännu längre. Att inte låta små barn tävla alls, utan iställetpremiera deras prestation.
-- De som kommer någonvart är inte de som stirrar på hundralappar.Så istället tycker jag att barnen ska uppmuntras till bra prestationeristället för att vinna.
Han menar att det är ett stort svinn på ryttare som lyckats bra iunga år, ofta för att de kanske har ridit fortare än bra och att derasteknik inte fungerar i längden.
Till skillnad mot vad en del från bland annat landslagshåll hävdat iDagens Nyheter, så tror inte Spetz att svensk ridsport skulle bli sämreav att prispengarna tas bort. Utan kanske till och med tvärtom, framförallt om det blir som han hoppas att prestationen blir viktigare änresultatet i unga år.
-- Det kommer i alla fall inte att sänka kvalitén.
Om en del protesterar, så tror Spetz att det finns andra som gillar förslaget.
-- Jag tror att arrangörerna tycker det är jättebra. För de kan jusänka sin budget. För även om det bara är några hundralappar till varjeryttare, så totalt sett så kanske det är en 7 000--8 000 de ska betalaut.
Han räknar med att kommitténs krav att startavgifterna samtidigt ska sänkas lär bli verklighet.
-- Det blir ju automatiskt så. Ibland är de en viss över-etableringpå tävlingar och då konkurrerar de i dag med att salta på någrahundralappar här och var i prispengar. Men har de inte det attkonkurrera med så får de ju sänka priserna istället.
I Östergötland arrangeras i år flera tävlingar som enligt nuvaranderegler får ha prispengar, men de regionala tävlingarna kan alltsåtvingas ändra det redan i sommar.
I Östergötland är det vanligaste att de tävlingar som har prispengarger 200--300 kronor i normala klasser, men det finns någon tävling därhögsta priset kan vara ett par tusen.