- Inget konstigt i det. Det är tillåtet för föreningar att köpa tjänster, men det måste göras på rätt sätt. I fältrittklubbens avtal står att en viss procentsats av bidragen skall tillfalla den privata näringsidkaren och de kan inte få statligt stöd via idrottsrörelsen. Dessutom har klubben uppenbarligen brustit en del i sin redovisning, säger Kicki Ronnerberg-Bäckman på ridsportförbundet.
Corren berättade häromdagen att Linköpings fältrittklubb har tvingats varsla sin personal om uppsägning på grund av indraget lokstöd, ett kommunalt och statligt bidrag för de aktiviteter som bedrivs i en klubb.
Beslutet togs av riksidrottsförbundets så kallade lokstödsnämnd, som är högsta instans för den typen av frågor, och gäller för höstterminen 2006.
Linköpings fältrittklubb hävdar att andra föreningar trots samma upplägg fått igenom sina bidrag, men det kan inte Kicki Ronnerberg-Bäckman uttala sig om. Hon erkänner dock att det "finns en del otydligheter" i regelverket och att detta är något som just nu diskuteras med riksidrottsförbundet.
- Reglerna är inte helt klara. Jag har förståelse för att Linköpings fältrittklubb känner sig brydda. De har fått reda på att de gjort fel men inte exakt hur de ska göra för att det ska bli rätt i fortsättningen, säger hon.
Även Heda och Rappestad riskerade under en period att inte få bidrag, men då handlade det om kommunala bidrag och där har avtalen rättats till och godkänts. Det bekräftas av Kurt Franzén, ansvarig för föreningsbidragen på Linköpings kommun.