Flydde Fillinge -- fann Flyinge

Foto:

RIDSPORT/FLYINGE2006-01-11 00:00

En flyttning söderut var nödvändig för fälttävlansryttaren Magnus Gällerdal.

Han bytte Östergötland mot Skåne. Flydde Fillinge, fann Flyinge.

GOD FORTSÄTTNING ‚‚‚‚‚‚ 5 (6)

Här, någon mil nordöst om Lund, med hästar i var gård och med stuteriet och hästcentrat Flyinge och dess träningsmöjligheter inpå knutarna, har han funnit den bästa lösningen för att nå sitt mål: medalj i OS i Peking 2008. På vägen dit tänker han även vara med och slåss i toppen på årets VM i augusti.

-- Satsningen skulle ha varit mycket svårare om jag bott kvar. Här finns de korta avstånden, de många tränarna, de flesta landslagssamlingarna, och här kommer våren rent ridmässigt normalt tre veckor tidigare än hemma.

Sabbatshalvår

Nu är det januari och våren känns långt borta. Det blåser vinterkallt över det platta landskapet och Magnus Gällerdal drar ner mössan ordentligt i pannan när han går ut till hagen i ishalkan för att utfordra hästarna. Han medger att vintern inte är hans favoritårstid.

Han har bott i Skåne sedan i höstas då han började studera till läkare i Lund. En lång utbildning som inte blir kortare av hans samtida ridsatsning.

-- Nej, jag räknar med att det kommer att ta mig tio år att bli färdig läkare. Både 2007 och 2008 kommer jag att ta sabbatshalvår, säger han om studierna som han ännu inte vet vart de för honom. Han har funderat på att bli barnläkare.

-- Eller idrottsläkare, kanske. Vi får se. Det är långt kvar.

Studierna tar sin tid. Ridningen sin. Utöver tränarledd ridning ska hästarna ridas varje dag, i hagen om det är möjligt, i terräng om det är möjligt, eller på Flyinges anläggning någon kilometer från stallet i Flyingeby. De ska också ut i hagen varje dag. Kallt eller inte. De ska hämtas in. De ska ryktas. De ska ha mat. Boxarna ska mockas. Stallet ska städas.

-- Eftersom jag måste plugga också så skulle det inte fungera utan hjälp. Det får jag av Örebrotjejen Malin Krügel som pluggar här nere och som hjälper mig med det långsamma arbetet. Hon gör ett riktigt hästjobb, faktiskt.

Årets mål är som sagt VM i Aachen i augusti.

-- En terrängbana som kan passa mig bra då den är svår att passa tiden på. Det gynnar Keymaster som med sin galoppbakgrund är erkänt snabb.

Magnus vet att han och hans häst kan mäta sig med de bästa. Det vittnade segern i världscuptävlingen i Polen i fjol om.

-- Vi måste bara få upp vår lägstanivå, säger han.

Särskilt är det dressyrmomentet han behöver träna. Så har det alltid varit och så kommer det att förbli.

-- Tonvikten i min träning ligger på dressyr.

Han tränar för Ebba von Essen och har på landslagssamlingar även tillgång till Kyra Kyrklunds hjälp.

Du är landslagsryttare, känner du dig som en stjärna?

-- Nej, men jag känner mig mer och mer hemma i eliten. Jag känner mig inte längre osäker när jag rider mot de bästa. Och hur man känner sig är viktigt, det är mycket psykologi i ridsport.

Han vet hur det känns att vara osäker. 1998 hade han ett minst sagt dåligt år.

-- Då ramlade jag av nästan varje tävling.

SOK-stöd

Sen åkte han till Irland och återfann självförtroendet hos tränaren Chris Bartle i North Yorkshire och tog samma år en femteplats på Young rider-EM. Året därpå var han tvåa när SM avgjordes på Duseborg och blev förhandsnominerad i fälttävlanslaget till OS i Sydney, men sidsteppades i sista stund. Men OS i Aten 2004 blev det och han ingår i SOK:s topp- och talang-grupp till 2012, med allt vad det innebär i form av stöd.

-- Dels får jag allt betalt vad gäller träningssejourer både hemma och utomlands, dels täcker det kostnader för tränare. Hela paketet ingår.

Det vill säga att det även täcker hans kostnader för att ha fem hästar inhysta på en gård i Flyingeby, i närheten av den flygel till Emmedal i Flyinge där han nu bor.

-- Jag funderar på att flytta in till Lund. Det är inte så långt bort det heller. Och då får jag ju närmare till skolan.

Årets upplägg skiljer sig lite från tidigare.

-- Lite mindre kvantitet och mer kvalitet. Keymaster som är förstahäst får visserligen precis som förra året gå sex tävlingar. Men då startade han i fem svåra och tuffa tävlingar. Nu har jag valt att han ska gå två mindre först, sen Luhmühlen i juni, sen två mindre, och sen VM.

Tre till OS

Planeringen har kommit till för att nå målsättningen, en av de fem första platserna. Bland de fem i topp har varit Magnus uttalade mål en längre tid och är långt ifrån någon omöjlighet.

-- Vill det sig väl kan det räcka till medalj, funderar han högt och gnider händerna varma mot varandra och rättar till mössan.

Förutom Keymaster tävlar han med Prescott och Catus. Två kommande stjärnor av vilka ha tror mest på nyförvärvet Catus.

-- Båda ska matchas på tvåstjärnig nivå, men också befästas i trestjärnig tävling. Tanken är att jag ska ha tre hästar klara för EM nästa gång. Därmed har jag kapacitetsmässigt också tre hästar till OS. Och då är jag på spåret ordentligt, säger Magnus och ser riktigt nöjd ut, trots snålblåsten över det skånska slättlandskapet.

På spåret till VM i Aachen i augusti är han redan.

ºFödd: 1979

ºUppvuxen: I Fillinge mellan Linköping och Åtvidaberg

ºBor: Hyr in sig i en gårdsflygel i Flyinge, utanför Lund

ºCivilstånd: Flickvännen Holly Campbell på Irland.

ºYrke: Studerar till läkare och är fälttävlansryttare.

ºHästar: Fem, förstahästen heter Keymaster (född 1993)

ºMeriter: 2005: Vann en världscuptävling, 13:e på Badminton, 14:e och bäste svensk på EM . 2004 med i OS.

ºMål: I år att vara bland topp fem i VM, men det stora målet är medalj i OS 2008

ºTränare: Kyra Kyrklund.

ºAndra intressen: Fotboll, favorit- laget är Liverpool, ishockey (LHC).

ºLäste senast: Agatha Christies Body in the Library nu i julas.

‚Magnus Gällerdal

‚RYTTAR-VM 2006

ºPlats: Aachen, Tyskland.

ºNär: 22 augusti till 3 september.

ºGrenar: Dressyr 22--26 augusti. Fälttävlan: 24--27 augusti. Voltige: 24--27 augusti. Distans: 21 augusti. Hoppning: 28 augusti--3 september.

ºAktuella östgötska deltagare: Fälttävlan: Magnus Gällerdal, Linköping. Hoppning: Malin Baryard, Norrköping.

ºTidigare svenska framgångar: Hoppning: Lag-silver i Jerez 2002 (Malin Baryard, Helena Lundbäck, Peter Eriksson, Royne Zetterman), Lundbäck fyra individuellt. Lag-brons i voltige 2002. 1998 i Rom: brons i dressyr till Louise Nathhorst, lagbrons i dressyr (Nathhorst, Ulla Håkanson, Annette Solmell (Norr- köping), Jan Brink). Brons i fälttävlan: Paula Törnquist. 1994 i Den Haag: lagbrons i voltige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!