Skogslottens SM kräver mycket folk

Att arrangera ett stort evenemang som SM i hoppning kräver god planering – och många ideella krafter. Det vet Anita Jonsson, verksamhetschef på arrangerande Skogslottens RF och tävlingsledare tillsammans med Ann Lundberg på SM.

Morgon på SM. Emilia Lundgren, Anna Ottosson, Molly Lundell och My Nilsson på väg till stallarna.

Morgon på SM. Emilia Lundgren, Anna Ottosson, Molly Lundell och My Nilsson på väg till stallarna.

Foto: Jörgen Auer

Ridsport2021-08-11 18:00

Närmare 200 personer krävs för att ro en hel veckas SM-tävlingar i hamn. 

– Dock inte samtidigt. Men hundratalet funktionärer behövs varje dag för att vi ska kunna klara av det här, säger Anita Jonsson.

undefined
Charlotte Uhrbom från Söderköping tillhör egentligen Åkerbo RoKS, men tycker att det är så roligt med hästtävlingar och vill hjälpa till som funktionär.

Egentligen skulle Skogslotten arrangerat SM för alla åldersklasser, med små och stora hästar, redan förra året. Och på hemmaplan, eller rättare sagt på gamla flygflottiljen Bråvalla. Men då satte pandemin stopp för de planerna.

– Naturligtvis tråkigt, Bråvallaidén vi hade var bra och ganska långt gången.

I år kan föreningen hålla SM tack vare samarbete med Mantorps Hästsportarena. Här finns det mesta som behövs för att arrangera ett så stort evenemang som ett SM ändå är. Här samsas över 300 hästar och ryttare med medhjälpare  om utrymmet. Fast trångt har de det knappast. I Mantorp finns stora ytor och allt är nära. De mobila stallarna ligger i absolut närhet till framhoppning och tävlingsbana.

– Du har väl sett hinderparken? Det mesta i den är nytt, säger Anita och tillägger: se på de vackra blomsterarrangemangen.

Ja, de är verkligen vackra, och även om det bara är plastblommor så har floristen Ulrika Invers all heder av sitt arbete.

Anita Jonsson hoppas förstås på ett så bra arrangerat SM som möjligt.

– Jag vill att de sportsliga förutsättningarna ska vara av högsta klass så att de som varit med här efteråt ska minnas SM i Mantorp just för att det var så bra tävling.

Skogslottens RF har 850 medlemmar och är en av de största föreningarna i Östergötland – kanske störst? Men under SM får man hjälp även från andra östgötaklubbar. Som Kimstad som har hand om framridningen och här finns folk från flera klubbar och orter.

undefined
Ebba Melin tillhör Söderköpings RS, och har gått banbyggarkurser. På SM är hon dock ”bara” en i banpersonalen.

Bland banpersonalen hittar man till exempel Charlotte Uhrbom som bor i Söderköping, men som är medlem i Åkerbo Rid- och Körsällskap.

– Min dotter Lithea tävlar fälttävlan för Åkerbo, därför är jag med där. 

Att hon nu är med som funktionär på SM förklarar hon så här: jag och Lithea brukar vara med som funktionärer vid flera andra tävlingar. Så Vickan Lundberg som har hand om logistiken inför SM hade bra koll på oss.

Bra koll har också stallkontorets chef, Molly Lundell. Säg en deltagarhäst till henne och hon säger var den står.

– Onsdagsjobbet handlar mycket om att färdigtävlade ponnyer ska ut och stora hästar som kommer i dag ska in.

Under torsdagen rids ponnyfinalerna. Då hoppas sjukvårdsgänget inte få mer att göra än man hittills har haft.

-En bra tävling är när vi inte har nåt att göra, säger Anna Andersson som vid vårt möte står och tittar på en ponnyklass tillsammans med Maria Lundqvist och Stina Gough.

Riktigt så bra har det inte varit under de första dagarna. Flera ponnyryttare har fallit av, som tur är inte med några allvarliga skador som följd. 

Men man vet aldrig. 

Även chefen för sjukvårdsgruppen, Marita Allard är med, men sitter ned i en stol. Hon har däremot skadat sig under SM och har vänsterarmen i mitella.

-Jag halkade på det regnvåta gräset och bröt armen.

Ack ja. Väldigt olyckligt eftersom hon bröt samma arm även förra året efter fall från en häst.

Ebba Melin möter jag. Hon tillhör också banpersonalen, men kan betydligt mer än så eftersom hon har utbildat sig till banbyggare. Det är hon dock inte på SM, men hon känner banbyggaren Fredrik Malm. Inte heller tillhör hon Skogslotten, utan Söderköpings Ryttarsällskap.

Melin? Är du släkt med elitryttaren Viktor Melin?

-Både ja och nej. Inte med ryttaren, men min bror heter också Viktor. Och min pappa heter Pelle precis som ryttaren Melins pappa.

Från domartornet har man fin utsikt över tävlingen. Marita Johansson är bra speaker och har fyra personer till omkring sig som håller reda på starter och klockan och signaler och musik och varandra. De klarar sig bra, bättre, utan besök och får fortsätta sin dagsgärning.

SM fortsätter till och med söndag.

undefined
Om sjukvårdarna har det så här lugnt är det en bra tävling. Eller hur Anna Andersson, Maria Lundqvist och Stina Gough? Till höger bakom dem skymtar skadade Marita Allard.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!