Ridprofilen saknad: "En stor förlust"

Östgötska ridprofilen Loa Axén har avlidit, han blev 77 år.
Östgötska ridprofilen Loa Axén har avlidit, han blev 77 år.

En östgötsk ridprofil har avlidit. Loa Axén, Orlunda, hann under sina 77 år bland mycket annat vara ridhuschef, hoppryttare, banbyggare, domare, starta hästutbildning i Vreta kloster.

Ridsport 25 november 2019 21:00

Även om Loa Axén, eller Lars-Olof som han var döpt till, under senare år drabbades av sjukdom, så var han aktiv in i det sista för hästhållningens yrkesmän (Ridsportförundets yrkesprovkommitté). Men för de flesta var han kanske mest känd som ridskolechef, något han var i såväl Norrköping som Linköping. I Norrköping från 1970 till 1976 vid ridhuset på Dagsbergsvägen och i Linköping var han chef på Stora Ånestad 1975 till 1996.

– Han var tydlig, bestämd. Och det lärde man sig av. Han var min mentor och lärde mig nästan allt jag kan om ridning och ridskoleskötsel, vi hade 750 elever i veckan, säger Magnus Andersson, som tog vid på Ånestad efter Loa Axén.

Annars startade Loas karriär på Norrköpings Fältrittklubb, när han blev stallelev 1955 under Hans Helge Rasmussen. På 60-talet utbildade han sig på Strömsholm och kom att under 70-talet bli ridhuschef i Norrköping.  

Han tävlade själv i hoppning och gjorde det i svår klass, även någon SM-start blev det. Han byggde hoppbanor, var hoppdomare, ordförande i ridfrämjandets ridskolekommitté, styrelsemedlem i Svenska Ridsportens Centralförbund, liksom även i ridskolornas riksorganisation (RRO), var under en tioårsperiod steward (överdomare) vid Göteborg Horse Show och han var även med om att tillsammans med Helena Jaeger dra igång hästutbildningen på dåvarande Naturbruksgymnasiet i Vreta kloster. Dessutom engagerad i Östergötlands ridsportförbund och han var även hoppdomare vid kvalitetsbedömningar. På senare år ägnade han sig åt uppfödning i liten skala. Samt besökte massor av tävlingar. I fredags avled han.

– En stor förlust för östgötsk ridsport. Han var med och bidrog starkt till att förändra ridsporten från en militär idrott till en folksport, säger Magnus Andersson.

Även en annan stor östgötsk profil inom ridsporten, Sissi Lilja i Gottlösa, håller med om lovorden över Loa Axén.

– Absolut. Han hade en oerhörd stor betydelse för ridsporten i Östergötland och även i övriga Sverige. Han hade ett finger med i det mesta. Han var engagerad och omtyckt. För mig kom beskedet att han avlidit lite chockartat, det var inte alls länge sen han och Susanne var hos oss och fikade.

Loa Axén sörjes närmast av hustrun Susanne och deras tre vuxna söner, samt två söner från ett tidigare äktenskap.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa