Doften av kanelbullar blandar sig med sorlet av röster i cafeterian hos Nina och Sissi Liljas Ridutbildning i Gottlösa. Det är dags för en clinic i sadel- och bettinpassningens tecken. Många är glada över att kunna samlas igen efter att pandemirestriktionerna för den här typen av tillställningar har hävts.
Kvällens föreläsare är Titti Strindmark och Stina Andersson. Titti är östgöte och Stina, som är skåning, har båda många års erfarenhet inom branschen.
Ett föredrag om bett och dess inverkan på hästens mun drar igång kvällens clinic. Föredraget hålls av Titti, som länge har arbetat med ett känt märke från Tyskland. Under föredraget berättar hon om en undersökning utförd av det tyska företaget.
– Det gjordes en undersökning för att se hur aveln har påverkat hästarnas munnar. Där upptäckte man att tungan, som är en av de mest känsliga delarna hos hästen, nu tar upp mer plats, berättar Titti för publiken.
Titti visar upp olika modeller av bett och berättar om deras funktioner samt hur de påverkar hästens mun. Här har storleken stor betydelse.
– Har hästen ett för kort bett gör det skada. Man kan själv känna efter om hästen har ett för litet bett genom att känna om det finns valkar i mungiporna, förklarar Titti.
Men för att bettet ska sitta bra måste även tränset vara inpassat på rätt sätt. Nosryggen och nacken är två känsliga kroppsdelar där man inte vill ha för hårt tryck.
– När jag är ute hos kunder och provar ut bett pratar jag om att tränset också måste sitta rätt. Nosgrimman ska till exempel varken sitta för hårt eller för löst, säger Titti.
Under föredraget bryter Stina in för att berätta om ett roligt minne som hon och Titti delar.
– Under Göteborg Horse Show träffade jag Jens Fredricson som hade svårt att få sin häst att ta förhållningarna. Jag tipsade om ett bett som Titti hade i sin monter, så han gick dit och köpte det.
– Jag sa att han väl inte skulle ha bettet nu direkt, men det skulle han. Man brukar ju vilja vänja sig vid ett bett först. Men han tog på bettet, gick in och red en felfri runda och var så nöjd över att han kunde få till bra förhållningar, skrattar Titti.
Kvällen fortsätter sedan med fokus på sadelinpassning, vilket Stina berättar mer om.
– Sadeln har stor betydelse för hur häst och ryttare presterar. Även här har aveln påverkat och gjort att hästarna är mer känsliga idag, berättar Stina.
Om sadeln sitter illa påverkar det hästen exteriört. Stina berättar att man ofta glömmer bort sadeln om det är något fel på hästen och delar med sig av en historia där allt hängde på just sadeln.
– Det var en ponny som blev halt till och från under ett och ett halvt års tid. När jag kom ut till den såg jag direkt att sadeln inte satt bra. Med en annan sadel var problemet löst.
Sadeln ska inte bara passa hästen, utan måste även ge ryttaren bra balans. Blir ryttaren sned och i obalans påverkar det hästen negativt.
Kvällen fortsätter sedan i ridhuset där Nina Lilja och hästen Sony visar upp en sadel av det märke som visats under kvällen. De bjöd publiken på en Grand Prix-kür med schlagertema.
Kusinerna Alice Bergfeldt och Rebecka Millerud tycker att kvällen har varit intressant.
– Det var en väldigt intressant kväll, framförallt om betten, säger Rebecka.
– Jag tyckte också att det med betten var kul. Sadeldelen var också intressant, fyller Alice i.