OS-ryttaren har flyttat till Boxholm

Hoforstjejen Frida Andersén har flyttat sin verksamhet till Boxholm och hoppas att Box Cayenne, Kakan kallad, ska vara en häst för OS i Paris 2024.
Hoforstjejen Frida Andersén har flyttat sin verksamhet till Boxholm och hoppas att Box Cayenne, Kakan kallad, ska vara en häst för OS i Paris 2024.

Den östgötska ridsporten fått ett starkt nytillskott. 29-åriga Frida Andersén, före detta OS-ryttare i Rio, är numera Boxholmsbo.

Ridsport 8 oktober 2019 07:00

Det är på Boxholms säteri man kan träffa Frida Andersén. Härifrån ska hon satsa mot höjderna i fälttävlan igen och börja jakten på en landslagsplats och ett nytt OS. Men till nästa år hinner hon inte då hennes bästa häst Box Cayenne är för ung. Men till Paris 2024 kan hon vara färdig och ha flera hästar att välja mellan.  

I Boxholm känner både Frida och hästen sig hemma. Box Cayenne är född här och Frida har varit många gånger hos familjen Örup som är gamla bekanta med Fridas mamma Annki, välkänd ridlärare i Hofors där hon driver ridskola och fälttävlanscentrum.

– Och där har vi varit många gånger på tävling, redan på ponnytiden, berättar Regina Örup på Boxholms säteri.

 

Med vi menar hon främst dottern Therese Örup, numera boende i Schweiz och inte längre tävlingsryttare, men fortfarande sant hästintresserad och även uppmärksammad uppfödare. Det senare inte minst till VM-hästen 2018, Box Qutie som tragiskt måste avlivas efter en konstaterad senskada med tillstötande cirkulationsrubbningar.

Therese råkar faktiskt vara "hemma" på säteriet  vid Ryktbarts besök och säger att hon är jätteglad över samarbetet med Frida Andersén. Det samarbetet har varat några år och började när Frida stod utan en bra tävlingshäst för de svåra klasserna. Hennes kompanjon och egna uppfödning Herta blev skadad under OS i Rio 2016. För det var efter terrängritten där Frida och Herta blev tolva och bästa svenska ekipage som hästen dagen efter var halt och inte kunde fullfölja OS.

– Hon hade året innan nästan varit borta ett helt år på grund av en senskada så vi tog beslutet att hon inte skulle tävla mer. Det var jobbigt så klart eftersom jag varit med henne hela tiden. Sett henne födas också, berättar Frida.

 

Herta fick bli avelssto i stället och placerades hos Regina i Boxholm, i gengäld fick säteriets då fyraåriga Box Cayenne flytta till Frida som råkade ut för ännu ett bakslag när hennes andrahäst Pirat också blev skadad.

– Då kändes allt plötsligt väldigt långt borta och jag tappade lite motivation. Dessutom blev jag ju av med SOK-stödet.

Under Fridas varsamma ledning har emellertid Box Cayenne gett Frida motivationen tillbaka samt växt ut till en riktigt bra tävlingshäst.

– "Kakan" har gått två trestjärniga och måste befästa sig där först med bra resultat innan det är dags för fyrstjärnig klass.

När kan vi få se dig i landslaget igen?

– Om två, tre år kan det kanske bli aktuellt.

OS i Tokyo?

– Nej, inte Tokyo. Jag får sikta på nästa OS. Paris 2024.

Vad betydde OS för dig?

– Bara upplevelsen i sig är speciell. Då tänker jag inte bara på tävling, utan allt runt omkring. Man träffar deltagare från andra idrotter och kan utbyta erfarenheter och kanske titta på deras tävlingar om man får tid. Själv var jag på en handbollsmatch.

 

Frida Andersén stortrivs på Boxholms säteri och den vackra omgivningen med ridvägar och hagar, men har kunder och lite verksamhet kvar i Hofors. Dessutom har hon sambon, numera särbon Andreas, kvar där. I stallet i Boxholm har hon utöver Kakan hand om fyraåringarna Box Compris och Box Lyra samt femåriga Maggie. Alla tre med strålande resultat på i helgen avslutade Breeders Trophy. Dessutom kan hon ju umgås med Herta och hennes föl, Heuphorian och Hertica.  

– Och jag får en massa hjälp med hästarna av Frida, säger Regina Örup.

En vinn-vinnsituation, således.

 

Frida Andersén

Född: 1990 i Hofors.

Bor: Sedan slutet av september i Boxholm. Är numera särbo med Andreas Johansson som bor kvar i Hofors.

Yrke: Häst- och ryttarutbildare, fälttävlansryttare.

Tävlingsmeriter: EM-silver i lag 2013 (med hästen Herta). VM-start 2014. Flera SM-medaljer.  Var med i OS i Rio 2016 med Herta och låg tolva efter terrängprovet, men kunde inte starta dagen därpå på grund av att hästen blev halt.  

Annan träning: Åker lite slalom, går på gym ibland.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa