Hundratals huvudskador i ridsporten varje år: "Inte rädd, men..."

Den vanligaste skadan inom ridsporten är att skada huvudet. Samtidigt som Mantorp horse show är i full gång kollar vi säkerhetstänket – som blivit större med åren. "När jag var liten fanns det inte skyddsvästar och hjälmarna var i princip av frigolit", säger sjukvårdaren Ulrika Borg.

Mantorp horse shows sjukvårdare, Ulrika Borg.

Mantorp horse shows sjukvårdare, Ulrika Borg.

Foto: Carl Holmqvist

Ridsport2024-06-06 16:00

Tävlingarna på Mantorp Hästsportarena är i full gång och förväntningarna stiger inför finaldagen på söndag. En av ryttarna trillar av sin häst, men det blir till synes inte allvarligare än ett blåmärke på höften.

– Jag och domaren har en skyldighet att rapportera vidare om det sker en allvarligare olycka. Då registreras det hos förbundet. Sedan pratar jag mycket om att ta kontakt med försäkringsbolag. Här har man adrenalin när man rider och känner inte hur det gick, säger tävlingens sjukvårdare Ulrika Borg.

Hon sitter vid ett av hörnen på ridbanan med överblick på hur det går för ryttarna. Det är en undersökning av försäkringsbolaget Folksam som visar att huvudskador är vanligaste skadan inom ridsporten. Deras undersökning visar omkring tolv ryttare drabbas av huvudskador varje vecka, alltså omkring 624 varje år.

Folksam skriver bland annat: "Det vanligaste olyckssenariot är att ryttaren rider på en häst och faller av (81 procent). Huvud är den kroppsregionen som skadas oftast (44 procent). Hjärnskakning är en allvarlig skada som drabbar cirka 20 procent av de skadade. Totalt skadades var tionde ryttare vid hantering av häst och i var fjärde fall av dessa skadades ryttaren av en spark mot kroppen (28 procent)".

Varför är huvudskador vanligast?

– Oftast när man trillar av en häst så är det för att hästen tvekar och stannar vid ett hinder. Det blir någon form av framåtrotation, säger Ulrika Borg.

Sjukvårdaren upplever inte att huvudskador är överrepresenterat på tävlingarna i Mantorp.

– Under de åren fyra åren jag jobbat här (på Mantorp horse show) så kanske jag har rapporterat fyra eller fem där man kan tänka sig att det är hjärnskakning.

Säkerhetstänket inom ridsporten är idag större än någonsin.

– Jag ser stor skillnad under de åren jag jobbat här. Det är många fler vuxna som bär skyddsväst (ofta uppblåsbar). Den hjälper till om de trillar av, säger Borg och lägger till:

– När jag var liten fanns det inte skyddsvästar och hjälmarna var i princip av frigolit. Det har hänt jättemycket under åren.

undefined
Mjölbyryttaren Hedda Wallin.

Mjölbyryttaren Hedda Wallin, 28, har inte drabbats av någon huvudskada under sina år som ryttare. Hemma i Mjölby driver hon ett stall med cirka 25 hästar, och menar att säkerhetstänket är viktigt.

– Det måste man tänka på varje dag. Och det är vi jättenoga med för våra elever och anställda. För att förebygga att olyckor ska ske, säger Wallin.

Hon ser den viktigaste delen i det förebyggande arbetet som att ha respekt för hästen och tänka efter både när man rider och jobbar runt den.

– Jag är inte rädd, men har en väldig respekt för hästarna. Även om jag hanterar dom dagligen. Jag tror inte man får ta de snällare hästarna för givet heller, det är fortfarande djur på 600 kilo. Vi försöker alltid se olyckan innan den händer, men sedan kan det hända ändå.

Wallin har fullt upp under dagarna på Mantorp och rider sammanlagt åtta av sina hästar. Den tyngsta tävlingen på Mantorp är tredje omgången av Swedish 7-Star by Alfab, som Wallin är med och tävlar i. Med bra poäng på söndag kan hon säkra en plats i prestigefyllda Falsterbo horse show som blir årets tävlingshöjdpunkt.

– Det är det stora målet i år, men också ett delmål, på väg någon annanstans.

Vart är det?

– Jag har jättehöga ambitioner och vill bli bäst i världen, säger Hedda Wallin.

undefined
Mantorp horse show annordnas för fjärde året i rad och 2024 bjuder på den mest prestigefyllda tävlingen hittills (Swedish 7-Star by Alfab). "Jätteroligt att vi får de här fina tävlingarna till oss", säger Erica Rydell, ansvarig för Marknad, Försäljning & Evenemang på Mantorp Hästsportarena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!