Norrköpingsortens Ryttarförening håller till på Skälvs gård, alldeles intill gamla E4-ans södra utfart från Norrköping. Dagens lektioner börjar inte förrän om ett par, tre timmar. Men jag är nyfiken på vad man har för sig på en ridskola när det inte är lektion. Ridskolechefen Marie ”Mimmi” Elmermark är förvarnad. Jag hittar henne på kontoret strax efter lunch.
– Just nu har jag tid för administration och kollar fakturor. Sådant ingår ju också i mitt arbete, liksom att göra scheman, till exempel.
Mimmi kom till Östergötland 2003 från Huddinge och bosatte sig utanför Skärblacka. 2007 blev hon färdig ridlärare och nu är hon inne på sitt tredje år som ridskolechef på Norf. Det är hon som har det övergripande ansvaret på anläggningen.
– Vi är en föreningsdriven ridskola och hjälps åt med mycket och gör det mesta själva, men blir det problem med vatten- eller elförsörjning så kommer Pema Partner som gör mycket jobb åt kommunen.
För tillfället finns 18 lektionshästar i stallet, plus sju medlemsuppstallade hästar. Lagom, säger Mimmi. Föreningen har tillgång till två ridhus, ett gammalt och litet på 11x28 meter och ett nyare och större på 20x40 meter. Utanför dem finns två paddockar och ett par mindre hagar samt en jättestor sådan, väl synlig från såväl gamla som nya E4:an.
– Jag har sju fasta lektioner i veckan, av totalt 33. Vi har två ridlärare till, berättar Mimmi när hon visar runt på anläggningen.
Vi är inte ensamma. Det finns så gott som alltid andra där. Mest unga tjejer.
– Vi har många praktikanter.
En av dem, Hedda Riismark, håller på att putsa träns när vi går förbi. Hon får frågan vad som är det bästa med Norf.
– Hästarna. Och trevlig och kunnig personal, blir svaret.
Norf har i samarbete med kommunen även fritidsverksamhet, kallad Norf-frita där ridskolan bjuder på mellis, erbjuder läxhjälp, pyssel och diverse aktiviteter. Dessutom har man ett system med skötare och fadderskötare och utöver det finns ett tiotal stallvärdar som är med och assisterar ridlärarna.
– Är man med och hjälper till så får man något för det i form av ridning, berättar ridskolechefen.
Två stallvärdar är på plats denna fredag när Ryktbart hälsar på. Det är gymnasieeleverna Elin Grenmark och Nina Mattsson som sitter och pluggar i väntan på att ridlektionerna ska börja.
De flesta hästarna är utomhus.
– Vi vill ha dem utomhus så mycket som möjligt. De som ska gå lektioner tas in ett par timmar före lektionen och får stå och äta lite och även lite vila innan.
För varje häst finns en planering.
– Det är ett evighetspyssel att få hästarna att må bra. Någon kanske måste till hovslagaren, en annan måste utbildas. Det är mycket som ska göras med varje häst, menar Mimmi Elmermark.
Det dammar lätt i en paddock när Marie Hammarlund rider Beduin och Alexander From känner på Sambrina II. Alexander tränar inför en kommande hopptävling. Det är en liten tävling han ska på och hinderhöjderna bara 80 och 90 centimeter. Men tävling är tävling och det gäller att förbereda sig.
Alexanders pappa Jerry tittar på och säger att han alltid är med.
– Jag är Bob. Bär och betalar.
Även Mimmi, skicklig dressyrryttare, ska rida och tar med sig hästen Lillan till stora ridhuset. Jag tackar för mig. Men först vill jag se på hällristningarna.