Hyllningen till lillebror: "Har varit en stigfinnare"

Jens Fredricson rider för dubbla EM-guld i Milano och nästa sommar vet han vad han gör om han får.
–Det är varje idrottsmans dröm att ta en individuell OS-medalj, säger han.Mitt uppe i sina största stunder som ryttare hyllar han lillebror Peder.
–Han har varit som en stigfinnare.

Jens Fredricson och Markan "Cosmo" Cosmopolit.

Jens Fredricson och Markan "Cosmo" Cosmopolit.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-09-02 12:05

Tidigt söndag eftermiddag är det jaget och inte längre laget som gäller. Den färske Europamästaren i laghoppningen vill ro i land ett uppdrag till – att bli Sveriges tredje individuelle EM-vinnare.

Inte illa marscherat av en ryttare som i nio år stod utanför en mästerskapstrupp.

Jens Fredricson hade stora framgångar med Lunatic, red OS i London och var med i EM-bronslaget 2013. När Lunatic pensionerades stod han utan en konkurrensduglig häst.

Kurvor som möttes

Parallellt klev fem år yngre brodern Peder fram. Via OS, VM- och EM-medaljerna fick ridsporten en svensk superstar. Förra året var båda med i VM-guldlaget. Två bröder i samma lag, men också två karriärkurvor som möttes, Jens pekade stadigt uppåt, Peders vände neråt.

I dag satsar Jens medvetet på att behålla och förbättra positionen som en internationell ryttare av toppklass. Peder har tillfälligt (?) dragit ned något på ambitionerna och matchar fram nya hästar.

Men utan Peders framgångar hade Jens inte befunnit sig där han är nu.

– Jag har skuggat Peder mycket under den resa han har gjort. Han gjorde en hel del saker som jag inte gjort innan, som att läsa banan, saker kring utrustningen och hur man tar sig an allt.

"Så mycket bättre"

Jens Fredricson tog till sig nya idéer. I valacken Markan Cosmopolit – med smeknamnet "Cosmo" – hittade han en partner för ett nytt karriärsprång.

– Allt är så mycket bättre hos mig än under den förra vändan med Lunatic, säger Jens.

TT: Har du blivit noggrannare?

– Ja, och har tagit till mig av sånt som jag tidigare inte trodde hade någon betydelse. Det är mycket tack vare Peder. Han har varit som en stigfinnare och jag har hängt med.

– Det är en stig som verkar nå hela vägen fram till den allra högsta nivån. Man måste titta på sig själv. Det jag är bra på kan jag släppa, det jag inte är bra på måste jag attackera.

TT: Vad finns att förbättra?

– En bit är att kunna rida på den högsta nivån kontinuerligt så att man känner sig hemma där. Det gör dig mycket starkare. Jag har höjt mig, men behöver höja mig ännu mer.

Lärde av VM

Jens Fredricson gick in i den individuella VM-finalen förra sommaren som en medaljfavorit. Men i den andra finalomgången drog han på sig 13 fel och rasade till 10:e plats.

– Jag läste inte banan tillräckligt bra och tog några felbeslut. Hästen hade inte krafterna kvar för att kunna hjälpa mig. "Cosmo" var lite matt och jag tog inte de bästa besluten.

"Cosmo" har under säsongen matchats helt och hållet för att vara i toppform till EM. Tids nog läggs en ny plan, med sikte på OS i Paris nästa sommar.

– Jag har chansen att jobba lite mer med min egen satsning. Tidigare har jag i första hand varit ridlärare och stallmästare och hjälpt andra och mer eller mindre ridit under den tid som blivit över.

TT: Vad innebär det praktiskt?

– Att jag kan stänga av telefonen mellan klockan 8 och 12. Då kan jag rida, ta hjälp av andra, lasta in hästarna och åka till brorsan och träna om jag vill det. Det finns en tid att jobba med kvalitet.

Fakta: EM-finalen i hoppning

Var: Ippodromo San Siro, Milano.

När: Första finalomgången börjar 12.00 på söndag och är öppen för de 25 bästa ryttarna efter tidshoppningen och de två första omgångarna. I den andra finalomgången, med start 14.05, startar de tolv bästa ekipagen från den första finalomgången. Lägst antal fel i mästerskapets fem rundor avgör.

TV/radio: SVT och P4 radiosporten.

Leder inför finalen: Jens Fredricson har 0,41 fel till godo på tvåan, schweizaren Steve Guerdat.

Övriga svenskars position: 8) Henrik von Eckermann, 4,70, 13) Rolf-Göran Bengtsson, 8,81, 18) Wilma Hellström, 9,50.

Regerande mästare: André Thieme, Tyskland.

Tidigare svenska Europamästare: Rolf-Göran Bengtsson 2011 och Peder Fredricson 2017.

Banbyggare: Uliano Vezzani, Italien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!