Hoppfull framtid för Mantorptravet

Vårsolen värmer och Mjölby ridklubbs Iza Wallin ler när hon får tävla på banan hon varit med och byggt upp – med hemmaklubben som arrangör. "Vi hoppas att det kan bli en internationell tävling här", säger hon hoppfullt.

Iza Wallin.

Iza Wallin.

Foto: Rebecca Candevi

ridsport2019-04-20 15:00

Det är lördag förmiddag under påskhelgen. Solen skiner och när man tittar runt på publiken vid sidan av ridbanan på Mantorptravet är det solbrillor och kortärmat som gäller i värmen. På banan hoppar valacken Ingolf felfritt och på hans rygg sitter en nöjd Iza Wallin.

– Visst går han fint. Han var jätteduktig, säger hon glatt till några bekanta när hon rider av banan.

Ridbanan som ligger i mitten av Mantorptravet har funnits i drygt ett år. Iza Wallin själv har varit med och hjälpt till i uppbyggnaden och gillar konceptet med att hoppningen går hand i hand med travet. Det är dock inte så konstigt eftersom hennes pappa, Joakim Wallin, är tränare på banan.

– Det är bra eftersom jag kan ta hjälp av pappa över hur de tänker omkring travet. Jag tycker att de har kommit längre med sporten när det gäller ekonomi och allt. Även när det gäller hästhållningen är det en väldigt stor skillnad mellan travet och ridsporten. Man kan lära sig av varandra och ta delar där ifrån också, det är bara jättepositivt, säger Iza, som också lånar pappas stall under tävlingen.

Hon flyttade hem till föräldragården efter två års arbete som beridare hos storstjärnan Malin Baryard. Genom erfarenheterna hon fick där tränar hon nu upp andras hästar till att nå så långt det går. Just nu har hon tolv hästar i träning och fem av dem rider hon under tävlingen på Mantorptravet.

– Jag har en egen häst, men tanken är inte att jag ska ha så mycket egna hästar. Det är andra ägare som lämnar in dem på utbildning, inridning eller bara för att jag ska ha dem och tävla med dem. Jag jobbar med det hela dagarna och sedan är jag här på Mantorptravet och jobbar med banorna, förklarar Wallin och fortsätter:

– Ägarna litar på mig fullt ut och jag gör ett upplägg för varje häst. Sedan tävlar man efter deras kapacitet och vad de behöver.

Det är en häst som hon hoppar med under tävlingen i Mantorp som sticker ut lite extra. Det är sjuåringen Carrero TZ, som ägs av Johan Nilsson, som hon också hoppar den första 1.30-tävlingen med under dagen.

– Det är lättheten med honom som gör att han sticker ut. Han är positiv till hela arbetet både hemma och på tävling och har det lilla extra. Han vill alltid göra rätt och tycker det är så kul. Det finns jättemycket kvalité både i ridbarheten och hoppningen, säger Wallin och ler.

Under den här tävlingen är inte placeringarna det som Iza lägger störst vikt vid.

– Med de hästarna jag har nu handlar det mer om utbildning. Jag har en häst som är lite mer färdig, men han var borta i sex månader på grund av skada. Han har gjort större klasser men är på väg att byggas upp igen. Därför går jag inte in för att vinna någon klass här med någon av hästarna. De som går lägre klasser är tänkta för större klasser sen och de som går de högre klasserna gör det för första gången.

När vi återkommer till banbygget är det en person som Iza Wallin tycker är viktig att lyfta fram: Mantorptravets arenachef Linda Nordvall.

– Hon är jättebra och vill verkligen det bästa för banan. Det här kan bli så himla bra. Vi fungerar bra ihop eftersom vi tänker lika stort, säger Wallin.

Hur långt vill ni komma med banan?

– Vi hoppas att det kan bli en internationell tävling här och att vi kan ha riktigt stora tävlingar. Vi vill också att det ska vara lite mer runt omkring. Man ska kunna sitta och ta en god lunch med ett glas vin och titta på hästarna.

Vad har reaktionerna varit hittills?

– Ryttarna tycker det är jättebra och det är en så stor bana. Det är ganska sällsynt så här högt upp i landet. Det finns inte så många arenor som den här över huvudtaget i Sverige. Sedan är det fina hinder med bra banbyggare som gör det bra för hästarna att tävla här. Det blir inte för svåra banor att rida på samtidigt som underlaget är det bästa man kan få tag i. Det är bra både för ryttarna och för hästarna, avslutar Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!