I Sverige finns det bara ett tiotal sjukgymnaster som är vidareutbildade på häst.
– Nej, det är inte så vanligt, men tänket med rehab börjar komma mer och mer. Det är något som verkligen är under utveckling inom ridsporten, säger Anna Havsjö, som till vardags jobbar på Evidensia Mantorp.
Kombinationen med en häst som varit skadad och att man sedan går tillbaka och tittar på hela ekipaget är däremot inte lika vanlig.
Anna Sjökvist, som elitsatsat i dressyr, och nu hjälper sin häst tillbaka ifrån skada ger sin bild av samarbetet.
– Om hästen exempelvis varit sned så har man oftast bara kollat upp hästen. Och kanske inte tänkt på om man själv har felbelastat den.
Havsjö fyller i:
– Den allra vanligaste hältan som uppkommer på hästen är överbelastning över tid. Majoriteten är relaterat till vad hästen gör i sin vardag, och då räcker det inte med att bara behandla själva skadan. För då har man inte kommit åt grundproblemet.
De allra flesta människor har en dominant sida, vilket gör att man kan tro att man har en neutral position – trots att man egentligen står eller sitter snett.
– Oavsett om någon rider distans, dressyr eller hoppning så är det viktigt att ryttaren kan sitta centrerat och jobba hästen liksidigt och i balans. En häst kommer ju aldrig att ramla frivilligt, utan istället kompensera vilket skapar felbelastning på leder och muskulatur.
Om ryttaren blir centrerad och symmetrisk så ökar chanserna också, enligt Havsjö, att ryttaren noterar när hästen blir det.
– Utifrån det sjukgymnastiska perspektivet så jobbar vi mycket med bålstabiliteten och kroppskontrollen. Mycket för att det är det som är vägen fram till att få hästen att jobba liksidigt och inte skada sig.
Hur mycket skiljer sig ditt arbete ifrån häst till häst och ekipage till ekipage?
– Målen varierar så klart mycket om du är hobbyryttare och ska rida i skogen, eller är tävlingsryttare och ska tillbaka upp på 1.40-hinder. Beroende på skadan ser vi också om det är rimligt att komma tillbaka i full aktivitet eller inte.
Efter fyra veckors arbete tillsammans så märker ryttaren Anna Sjökvist redan av förändring med sin häst Geld.
– För min del har det blivit en stor omställning. Alla har ju sitt egna ridmönster, och att då gå in och ändra på det kräver en hel del. Samtidigt kan det bara säga klick ibland vilket ger en riktig wow-känlsa.