Här möts ryttare och hästar från olika grenar

Till Pernilla Bjuhrs bomträningar är alla välkomna, oavsett disciplin. Här möts både dressyr-, hopphästar och travare samt ryttare i alla åldrar.

Pernilla Bjuhr har hållit i bomträningar på Nina och Sissi Liljas anläggning sedan fem år tillbaka. "Det är roligt att se hur det går framåt för ekipagen för varje gång".

Pernilla Bjuhr har hållit i bomträningar på Nina och Sissi Liljas anläggning sedan fem år tillbaka. "Det är roligt att se hur det går framåt för ekipagen för varje gång".

Foto: Jennifer Grönquist

Ridsport2022-03-01 20:00

Ridhuset på Nina och Sissi Liljas ridanläggning i Gottlösa är fullt av färglada bommar. På onsdagar har Pernilla Bjuhr, fälttävlansryttare och B-tränare i fälttävlan, bomträningar på anläggningen. Det speciella med dessa träningar är att de är populära även bland dressyr- och ridtravarekipage. 

– Den här typen av träning har blivit mer populär bland dressyrryttarna eftersom det får dem att våga rida mer framåt, berättar Pernilla. 

Under dagens träningspass ligger fokus på övergångar, både mellan de olika gångarterna, men också mellan rakt och böjt spår. 

– Att träna med bommar är roligare både för häst och ryttare. Ekipagen får träna på koordination och hästarna blir mer mottagliga eftersom de inte kan gissa sig till vad de ska göra härnäst. 

undefined
Pernilla Bjuhr har hållit i bomträningar på Nina och Sissi Liljas anläggning sedan fem år tillbaka. "Det är roligt att se hur det går framåt för ekipagen för varje gång".

Pernilla har haft den här typen av träningar i 30 års tid, men de har blivit mer populära under de senaste tio åren. Sedan fem år tillbaka håller Pernilla dessa träningar en gång i veckan på just den här anläggningen, där även Nina Lilja erbjuder tillfällen för bomträning.

– Den här typen av träning går ut på framåtbjudning, lydnad och att ryttarna ska rida framåt. Det handlar egentligen om hela utbildningsskalan, med bland annat takt och lösgjordhet. Det är nyttigt oavsett disciplin och för travarna har till exempel galoppbommar varit till hjälp när de tränar på galoppen. 

undefined
Att träna med bommar är roligare både för häst och ryttare. Pernilla får ständigt hitta på nya övningar som ryttarna sen tar sig an under träningspassen.

Vad är det roligaste med att hålla i den här typen av träningar?

– Att det är så allsidig träning. Varje ekipage får ut något av den här träningen och det är roligt att se när det går framåt för varje gång. 

I dagens första grupp deltar Maria Gunnarsson, 54, med hästen Arabel och Birgitta Holm, 67, med hästen Judit. Både Maria och Birgitta rider dressyr till vardags och de är eniga om att det bästa med de här träningarna är att det erbjuder variation för hästarna.

– Hästarna ska ha roligt på jobbet. Den här träningen hjälper till med både framåtbjudning och lyhördhet, förklarar Maria.

– Det vi tar med oss i vardagen är att vi förfinar hjälperna och hästen blir lösgjord och får bra bjudning, vilket är bra i dressyren, säger Birgitta.

undefined
Maria Gunnarsson och Arabel tycker båda att den här typen av träning är rolig. "Hästarna ska ha roligt på jobbet" säger Maria.

Vad tar ni med er från dagens pass?

– Att jag måste vara fokuserad på min häst och min ridning, för då blir hästen också det, säger Birgitta.

– Att halvhalter är viktigt och gör nytta, säger Maria. 

undefined
Birgitta Holm och Judit rider dressyr till vardags. Bomträningen bidrar till att Judit får bra bjudning och rör sig luftigt, vilket gynnar dem på dressyrbanan.

Eftermiddagens andra grupp består av mor och dotter, Tina Eriksson, 59 och Maria Eriksson, 25. De har med sig sina två ridtravare Consus och Bearday. Både mor och dotter rider lite blandat till vardags, men Maria rider även mycket dressyr. 

– De här träningarna är väldigt roliga. Min häst har mycket nerv, så sådana här pass är bra för det mentala. Det bästa med träningarna är variationen och miljöträningen, berättar Maria.

Även Tina uppskattar passen.

– Hästarna blir mer vaksamma när vi tränar med bommar och får träna på avståndsbedömning. 

undefined
Mor och dotter, Tina och Maria Eriksson, brukar stanna kvar efter avslutat pass och fika medan de tittar på nästa grupp som tränar. "Det bästa är att få rida med andra, det är en trevlig gemenskap" säger Tina.

Träningarna bidrar inte bara till lösgjorda och lydiga hästar, utan även till en känsla av gemenskap trots skillnader i disciplin och ålder. Detta är något som både Pernilla och eleverna håller med om. 

– Det bästa är att få rida med andra. Vi brukar stanna efteråt och fika medan vi tittar på de som rider i gruppen efter. Det är en trevlig gemenskap, säger Tina. 

– Här möts både travare, dressyr– och hopphästar och ungdomar och pensionärer, säger Pernilla. 

undefined
Onsdagsträningarna bidrar även till en trevlig gemenskap. Här möts ekipage från olika discipliner och ryttare i helt olika åldrar tack vare sitt gemensamma intresse.
Tina Eriksson och Consus uppskattar Pernillas bomträningar och deltar varje onsdag. Här får Consus lyfta på fötterna och träna på sin avståndsbedömning.
Tina Eriksson och Consus uppskattar Pernillas bomträningar och deltar varje onsdag. Här får Consus lyfta på fötterna och träna på sin avståndsbedömning.
Hästens utbildningsskala

Takt: Här handlar det om att det ska finnas renhet och regelbundenhet i hästens rörelser. 

Lösgjordhet: När en häst är psykiskt och fysiskt avspänd.

Kontakt/stöd: Kontakten mellan hästens mun och ryttarens hand ska vara stadig och elastisk.

Schwung: När bakbenens påskjutande kraft blir bärande och ett större svävmoment uppstår i trav och galopp.

Rakriktning: När hästen arbetar lika med båda kroppshalvor.

Samling: Uppnås inte utan de andra stegen. Här bär hästen upp mer vikt på bakbenen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!