Här kämpar klubben – inför mästerskapet

Ridsport är inte bara själva ridandet. Det är banarbetet också. Finputsningen inför tävling. Det känner medlemmarna i Föreningen Mantorpsryttarna väl till. De gör fint inför lag-SM i fälttävlan.

Guldläge? Mariette Norling är tävlingsledare när Föreningen Mantorpsryttarna arrangerar lag-SM i fälttävlan 22-24 september här på terrängbanan i Östra Tollstad. Hemmaklubben har ett guld att försvara på stor häst.

Guldläge? Mariette Norling är tävlingsledare när Föreningen Mantorpsryttarna arrangerar lag-SM i fälttävlan 22-24 september här på terrängbanan i Östra Tollstad. Hemmaklubben har ett guld att försvara på stor häst.

Foto: Jörgen Auer

Ridsport2017-09-05 09:47

Det är något i luften som surrar, denna lördag inpå höstkanten. Men det är varken humlor eller getingar, det är ljuden av häcksax, trimmer och röjsåg som hörs över terrängbanan, belägen mellan Mantorp och Östra Tollstad. Det stundar lag-SM i fälttävlan 22–24 september och Mantorpsryttarna är arrangörsförening, tillika regerande mästare på stor häst.

– Vi är väl ett 20-tal som kommit hit i dag, men på själva tävlingen krävs det massor av folk, säkert ett 70-tal. De behövs till hindervakter, sekretariat, kafeteria, parkering, resultaträkning, säger Mariette Norling, sektionsansvarig för just fälttävlan i föreningen och även tävlingsledare för SM.

Dressyr och hoppning rids på Nina och Sissi Liljas anläggning i Gottlösa, medan terrängprov rids på Tollstadsbanan. Det blir en enstjärnig klass med de stora hästarna där alltså arrangörsklubben är regerande mästare och två ponnyklasser (H90 och H80), samt även en H90 utom SM för stor häst.

Bland dem som kommit till denna första uppsnyggningsträff finns flera av ponnyryttarna med föräldrar. Föreningens stora namn, Katrin Norling, är också med och jobbar. Men så bor hon bara en kilometer härifrån.

Märta Sandström har mamma Petra med sig. Samt trimmer, räfsa och spade. Häcksaxen glömde de hemma.

– Mamma, bränner nässlorna igenom handskarna, ropar Märta plötsligt.

Petra hinner inte svara. Jag är för snabb.

Nej, det är lugnt.

Men tydligen har jag fel. Förlåt.

Petra säger att hon självklart ska titta när Märta rider i SM. Men också att de båda ska hjälpa till som funktionärer när Märta inte tävlar.

– Troligen blir vi väl hindervakter på storhästarna.

Vid vattenhindret står Linus Hedlund och räfsar. Pappa Per är också med.

– Kul att hjälpa till.

Linus ska också rida i ett av de två Mantorpslag som startar i ponnyklasserna. Trots att han är väldigt ny i sporten. Han har bara tävlat två gånger!

– Det ska bli skitkul. Klart att jag vill bli så bra som möjligt. Men jag vill inte stressa fram några resultat. Jag vill hellre att min häst Winston och jag har ett bra samarbete. Det får ta den tid det tar.

Linus är 13 år och står i växten.

– Ja, och det finns ju inte så många tävlingar i fälttävlan så i vinter blir det hoppning med Winston och till våren får vi börja leta stor häst till mig.

Ida Dahl är också på plats. Har mamma Madeleine med sig. De har åkt ända från Ödeshög.

– Vi läste på klubbens hemsida att man kunde ta med sig färg så vi tog vad vi hade hemma. Det är den vi målade trallen med.

Wilma Fredriksson från Rappestad har mamma Anna med sig och pojkvännen Martin Börjesson.

– Jag ska inte vara med på SM, min häst Mio är skadad. Men det är kul att vara med och hjälpa till. Självklart ska vi hjälpa till även under SM, säger Wilma.

Stella Ekberg har mormor med sig. Yvonne Lindvall säger att hon alltid är med som hästskötare när dotterdottern tävlar.

– Förr var jag med när Stellas mamma Rebecka tävlade. Nu följer jag Stella och connemaran Charleville Bobbin. Hur kul som helst.

Någon kanske undrar om inte Mantorpsryttarna får en fördel av att bygga hindren själva (banbyggare är Micke Ridderstad och Mateusz Dziurla).

– Nej, ingen får provrida banan, säger Mariette Norling.

Däremot är ju såväl hemmaryttarna som hemmahästarna vana vid terrängförhållandena.

Det borde ge fördel för Mantorpsryttarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!