Här får du inte rida – om du väger för mycket

Väger du för mycket kan du nekas en plats i sadeln på ridskolan. I debatten kring viktgränser lyfts hästarnas välfärd och vikthets för ryttarna. "Man är inte utesluten för att man är större", säger Charlotte Esping på Rappestad ridklubb.

Charlotte Esping på Rappestad ridskola.

Charlotte Esping på Rappestad ridskola.

Foto: Carl Holmqvist

Ridsport2024-05-27 20:30

Nyheten i korthet

  • Flera svenska ridskolor har viktgränser för ryttare, vilket har lett till debatt. Viktgränsen strider mot Svenska Ridsportförbundets och Riksidrottsförbundets riktlinjer, men försvaras med hänsyn till hästarnas välfärd.
  • Ridskolor kan erbjuda alternativ till ridning för personer som överstiger viktgränsen, som att umgås med hästar och hjälpa till i stallet.
  • Kritiker menar att viktgränserna bidrar till vikthets och kan vara dåliga exempel för barn och unga, trots att de oftast gäller vuxna. De betonar att det finns fler faktorer än vikt som avgör om en person kan rida en häst.

Viktgräns på ridskolor har väckt debatt runt om i landet och strider mot Svenska ridsportförbundets och Riksidrottsförbundets riktlinjer. Trots det är det många ridskolor som har viktgräns för vuxna, och det förekommer även i Östergötland.

Vi har sökt ridskolecheferna på klubbarna i och runt Linköping. En av de fyra som svarade har viktgräns, medan övriga ändå kan neka någon att rida om den inte bedöms passa för ridskolans hästar.

Rappestad ridskola har sedan många år haft viktgräns för vuxna. Den ligger på 90 kilo.

– Det går emot hästvälfärden tycker vi, att man utsätter hästen för mer kilon än vad den klarar av, säger Charlotte Esping på Rappestad.

undefined
Allt handlar inte om vikt när ryttaren ska matchas med en häst. Den egna balansen är också viktig. "Om du är en erfaren ryttare och väger lite mera kan du rida hästen i balans. Så att hästen använder ryggen på rätt sätt. Då blir inte de här kilona så tunga för hästen. Är du en oerfaren ryttare har du inte balansen och kan inte hjälpa hästen vara i balans", säger Charlotte Esping på Rappestad.

Kritiken från Svenska ridsportförbundet handlar om att viktgränser bidrar till att skapa vikthets och är ett dåligt exempel för barn och unga, trots att det i de flesta fall är för vuxna som viktgränsen gäller. Förbundet lyfter att det finns fler parametrar än endast vikt som avgör om en ryttare kan rida en häst, och tycker att viktgränser är negativt. Ryttarens förmåga och balans är exempel på andra parametrar. 

Christina Almtun, styrelseledamot på Östergötlands Ridsportförbund, skriver att de står bakom Svenska Ridsportförbundets rekommendation: "Vi som distrikt följer de rekommendationer som finns, och skickar inte ut några egna till föreningar och ridskolor".

Vretagymnasiets hästskötarutbildning har också helgtillfällen (i mån av plats) med ridskola där privatpersoner är välkomna. Det finns ingen uttalad viktgräns, men det görs ändå en bedömning om ryttaren passar de hästar som finns tillgängliga, berättar enhetschefen Karin Hedell.

– Hästar behöver träna, vila och återhämta sig precis som vi människor. Då måste vi prioritera så att vi har hästar som kan bära våra gymnasieelever. Då kanske den lite större hästen behöver vila på helgen och då måste vi begränsa vilka som kan vara med där, säger Karin Hedell.

Hur upplever du att de som inte fått rida reagerat?

– Det är förstås jobbigt, men jag tycker att de har varit duktiga och förstående. De förstår att hästen inte är en maskin, säger Hedell och berättar att gymnasieeleverna prioriteras och inte kan nekas att rida.

Ridskolornas förklaring till viktgränserna är att de måste ta hänsyn till hästarnas välfärd. Det finns också andra alternativ på ridskolorna för de som nekas att rida.

Charlotte Esping på Rappestad säger:

– Det finns fortfarande möjligheter att umgås med hästar och man får jättegärna vara i vårat stall och göra andra saker. Man är inte utesluten för att man är större, utan vi har andra alternativ.

undefined
Johan Fyrberg, generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet, säger till Expressen om ämnet: "Ser ridläraren att det inte finns någon häst på ridskolan som klarar av att bära en ryttare, måste man prata om hur man kan hantera det då. Ibland finns hästar som passar ryttaren på en annan ridskola, eller så kan man erbjuda annan aktivitet med hästarna".

Fler röster

Ingrid Törnblom på Mjölby ridskola och Mia Eriksson på Heda ridskola i Vreta kloster berättar att de inte har några uttalade viktgränser, men att det görs en bedömning om skolan har hästar som passar ryttaren.

Via sin Instagram och mail har Heda uppmanat ryttare att lämna och uppdatera uppgifter om längd och vikt, och förklarat varför de behöver uppgifterna. Hedas ridskolechef Mia Eriksson, poängterar att vikt och längd är två av flera aspekter som vägs in.

Hon ger sin syn på debatten:

– Jag tycker att det är en bra debatt, men det är en svår uppgift att fylla allas behov. På ena sidan ska vi verka för hästvälfärd, men på andra sidan får vi höra att vi inte får ha viktgräns. Det rimmar inte. Vi måste kunna få fråga och vi måste i värsta fall kunna säga: "Jag är hemskt ledsen, men vi har inte hästar som passar". Det handlar inte om att man inte får rida, det handlar om att vi inte har hästar som kan tillgodose den personens behov.

undefined
Ingrid Törnblom på Mjölby ridskola.

På Mjölby ridskola säger Ingrid Törnblom att huvudfokus är att förse Mjölbys barn och ungdomar med möjligheten till ridsport. För vuxna nybörjare är möjligheterna mer begränsade. Angående debatten säger hon:

– Den (debatten) är viktig. För att hålla på med hästar och nyttja dem i sporten, så behöver man också träna vid sidan om. Ridsport är inget sätt att gå ner i vikt. Det kräver en bra koordination och styrka. Det kräver mycket från ryttaren. För att ge hästen bästa förutsättningar till ett bra ridpass så behöver man tänka på sin egen fysik också.

– Hästar är för alla, men själva ridsporten med att hoppa över hinder och så vidare kanske inte är för alla. Det kräver så pass mycket av utövaren. Men alla kan hålla på med hästar, och som ridskola har vi möjlighet att erbjuda olika sätt att nyttja hästen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!