Det skittråkiga visade sig häftigt

Hoppning var vad som gällde för mantorpsryttaren Julia Andersson. Var, för nu är det trav. Dock inte i sulky bakom hästen, utan Julia rider monté och gör det framgångsrikt.

Hoppsadel. När Julia Andersson tränar med Supreme Court ser hon det mer som motion och använder därför alltid hoppsadel. Montésadeln är till för tävling.

Hoppsadel. När Julia Andersson tränar med Supreme Court ser hon det mer som motion och använder därför alltid hoppsadel. Montésadeln är till för tävling.

Foto: Jörgen Auer

Ridsport2018-03-21 10:00

Både Julias och hästen Supreme Court's historia fascinerar. 21-åriga Julia är dotter till förre proffstränaren, numera amatörtränaren Göran B Andersson. Och det är Göran som tränar de hästar Julia rider.

– Från början var jag inte ett dugg intresserad av trav. Jag tyckte det var skittråkigt. Det var hoppning som lockade mig och jag fick tidigt en b-ponny som jag tävlade lite på.

Hon blev riktigt bra i hoppning och tävlade för Föreningen Mantorpsryttarna under sin karriär i disciplinen där b-, c-, och d-ponnier kom och försvann allt medan Julia växte till sig. Hon tävlade i de olika lag som Mantorpsryttarna hade, bland annat i division 1-laget och hon tävlade individuellt.

– Jag vann New Forest-SM och tävlade också på stor häst upp till 1,20, men när den hästen blev skadad började jag mer och mer hålla till i stallet hos pappa. Men jag bara ridtränade hästarna, jag ville inte tävla i monté utan vi satte upp andra ryttare på tävling.

Men 2015 tog hon i alla fall den ridlicens som krävs för att få tävla och samma år vann hon ett lopp på Visbytravet med Goldseeker. Och var fast för sporten.

– Alltså, första gången jag red monté på banan så kändes det väldigt stort och det gick fort.

Vad skiljer då, från hoppningen? Bortsett från att det inte står hopphinder i vägen i monté?

– Ja-a, i hoppning rider man sin häst och fokuserar bara på det. Man är ensam inne på banan med hästen och gör sitt. I monté är det mer power, man startar ju samtidigt som flera andra ekipage och man står upp i sadeln hela loppet. Sadeln är för resten helt platt och nyttjas inte under själva loppet. Det är också mer uppståndelse runt omkring, och spännande med spelet.

Den "nya" sporten för Julia visade sig vara så mycket roligare än hon hade kunnat föreställa sig. Även om det är jobbigt för ben, rygg och armar att stå upp i sadeln ett helt lopp.

– Jag är jätteglad för att jag började och känslan att vara först över mållinjen är så jäkla häftig.

70 starter har hon gjort och har nått mållinjen först åtta gånger, varav fem med Supreme Court som inköptes på auktion sommaren 2017 för 61 000 kronor och sedan dess har sprungit in 266 000 kronor.

Supreme Court är en av hockyhästarna från Rikstravet SHL, ägdes av HV 71 och tränades då av Claes Svensson som vid samma auktion valde att köpa in en annan HV71-häst. Julia köpte tillsammans med pappa Göran Supreme Court, född 2011.

Ett lyckoköp. Hästen visade sig vara en stjärna i monté och vann till och med monté-SM för ryttare och inkasserade 100 000 kronor. Men inte med Julia på ryggen den gången, utan Sveriges bästa montéryttare Sofia Adolfsson

– Jag var inte inkvalad, helt enkelt. SM är bara för de tio vinstrikaste ryttarna.

Kanske får hon vara med i år? Supreme Court har nu varit bland de tre främsta i elva starter i rad.

– Men det är ju svårt att sia om hur länge han kan behålla formen. Det skulle vara en dröm att få vara med i SM, så klart.

Julia jobbar inte med hästar på heltid. Hon läser till redovisningsekonom på TUC i Tranås och har ridningen och tävlandet som en hobby.

– På en lagom rolig nivå. Det går inte att leva på det här. Jag tror inte att det finns någon i Sverige som har monté som yrke.

Varje lördag är hon i stallet och hjälper till. Ibland är hon där på några eftermiddagar i veckorna också. Till skillnad mot hopphästar behöver inte en montétravare ridas varje dag. Dock behöver den motion och det får den av Göran som har fem hästar i träning.

Göran ja, en av de stora mantorpstränarna genom åren. Han har sysslat med trav sedan han var tonåring och håller på än. Nu är han 64 och amatörtränare på Mantorptravet där han tre gånger om under proffstiden har varit champion, 1987, 1988 och 1991.

– De segrar som jag har blivit gladast för är när barnen har vunnit. En av sönerna, Andreas, körde ett tag och så nu Julia i monté.

Supreme Court startar även i vanliga travlopp, med sulky. Kan det vara något även för Julia?

– Det är inte min grej. Då har jag inte kontroll på samma sätt. Jag vill rida.

Julia Andersson Monté

Ålder: 21.

Bor: Mantorp.

Familj: Sonen William, 1,5 och pojkvännen Mathias Karlsson.

Yrke: Läser till redovisningsekonom.

Fritid: Rider montélopp i trav. Hjälper till i stallet, pappa har fem hästar i träning.

Kopplar av med: Inte sitter jag stilla i alla fall.

Favoritmat: Smörgåstårta.

Ser på teve: Sångprogram, som Idol.

Drömresa: Hawaii.

Bra på: Sköta mina studier.

Drömmer om: Renovera och inreda ett gammalt hus.

Vad är det: Travlopp med ryttare i stället för kusk i sulky bakom hästen. En stor sport i Frankrike men tog inte fart i Sverige förrän 2004 när det började ridas totalisatorlopp i monté.

Viktigt: Ryttare i montélopp ska väga sig med utrustning både före och efter loppet. Vikten, inklusive utrustning, ska vara minst 65 kilo.

SM: Det största montéloppet i Sverige är Monté-SM som rids under SM-dagen på Åby i oktober. Samma dag avgörs även Montéryttar-SM för dem som vunnit flest montélopp under året.

Källa: travsport.se

Ryktbart

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!