Gården utanför Skeda ligger inbäddad i höstfärger när Carolina Medin och Paulina Bengtsson tar emot. Tillsammans med Emelie Sivertsson driver de Hälsa med häst, en verksamhet som startades upp för två år sedan och dit alla är välkomna.
Fokus ligger på relationen mellan människan och hästen för att må bra. Då behöver det nödvändigtvis inte handla om att rida.
– Alla tre är uppväxta på ridskola där det var fokus på prestation och på att rida, utan att man hinner lära känna hästen. Det finns så mycket mer man kan göra tillsammans med en häst som inte handlar om att sitta på den. Fler och fler får upp ögonen för det.
Har ni några exempel?
– Man kan till exempel köra häst och vagn eller träna på sociala färdigheter genom att leda en häst. Det kanske ser enkelt ut, men för en skolungdom som har det lite kämpigt kan det vara stort att få några hundra kilo häst att flytta sig dit man vill, säger Carolina Medin.
Hälsa med häst jobbar mycket med personer som av olika anledningar inte mår så bra. Psykisk ohälsa, stress och prestationsångest tar både barn och vuxna ut till hästcentret söder om Linköping. Paulina Bengtsson jobbade med den ideella föreningen Novahuset i 16 år och har mycket erfarenhet av människor som blivit utsatta för våld. Carolina Medin är utbildad beteendevetare och stresscoach medan Emelie Sivertsson är utbildad lärare och bildar team med pedagoghunden Zingo.
Hit kommer exempelvis ungdomar som inte klarar av att gå i skolan, vuxna som är utbrända eller de som är fysiskt sjuka. Men även personer som bara är nyfikna på och vill umgås och utvecklas med hästar.
– Vi försöker att erbjuda lite andra alternativ än den vanliga sjukvården. Till oss kan man komma och bara umgås med djuren om man vill det. Vi har elever som är hos oss och pluggar samtidigt som de tar hand om hästarna. För många blir djuren en väg att börja prata om jobbiga saker, utan att det bara måste vara fokus på sin diagnos, utsatthet eller på det som inte fungerar, säger Paulina Bengtsson.
Att kunna erbjuda så kallade avsuttna grupper har blivit ett hett diskussionsämne sedan debatten om överviktigas rätt att få rida på hästar blossade upp i våras.
Hälsa med häst nekar ingen som vill rida.
– Hos många andra kan hästarna ha rätt så tuffa dagar. Hos oss är ett pass på 45 minuter nog, sen är våra hästar klara för dagen och får vara ute i hagen istället, säger Paulina Bengtsson.
Djurvälfärden har kommit allt mer i fokus i ridsport-Sverige, och är en oerhört viktig del även hos Paulina, Carolina och Emelie. Ridskolorna har fått mer press på sig än för tio år sedan, men gamla vanor lever fortfarande kvar.
– Jag har sett många exempel på när en häst inte vill men tvingas att ha en människa på ryggen. Många vill ha makten över hästen och utgår alltid från människors vilja. Men tänk om hästen inte vill? Om en av våra hästar tydligt visar att den inte vill så väljer vi någon annan eller hittar på något annat att göra tillsammans med hästen. Det är vi väldigt noga med, säger Carolina Medin.