Ridskolehästen tvingades avlivas efter kolik

Nyligen tvingades Lotta Falkhede Elf ta det svåra beslutet att avliva en av sina ridskolehästar.
"Jag blev jätteledsen, trodde inte att det var så illa", säger hon om det plötsliga sjukdomsförloppet.

Boxen är tom. Lotta Falkhede Elf och barnbarnet Alexander saknar hästen Lamborghini som tvingades till avlivning efter att ha drabbats av kolik.

Boxen är tom. Lotta Falkhede Elf och barnbarnet Alexander saknar hästen Lamborghini som tvingades till avlivning efter att ha drabbats av kolik.

Foto: Rita Furbring

Ridning2024-07-18 12:00

Lotta driver Kolsbro häst och fritid utanför Vadstena sedan 2009. I verksamheten finns runt 15 ponnysar och hästar och förra helgen hände det som inte borde få ske. Lotta berättar hur hon skulle ta in hästen Lamborghini (Lambo) från hagen för att rida ut med honom som täthäst i samband med ett ridläger.

– Han lade sig ner i boxen innan vi skulle rida, säger hon.

Lotta trodde att han bara ville vila eftersom han resten av dygnet går utomhus. Men när hon sedan skulle försöka få med honom ut på tur, märkte hon att något inte stämde.

– Han blev sämre.

Vid misstanke om kolik, när hästen får ont i magen, bör den till en början promeneras vid hand, något Lotta också gjorde. Hon berättar även att hästen kunde bajsa, vilket hon trodde var ett gott tecken.

undefined
"Lambo" blev 22 år. En populär ridskolehäst som bodde hos Lotta Falkhede Elf i 18 år.

Dagen efter upplevde hon honom som piggare, men senare på eftermiddagen blev han snabbt sämre igen och hon fick tillkalla jourhavande veterinär. Då hade Lambo både hög puls och feber och hade lagt sig ner igen.

– Han låg i 1,5 timme, sedan steg han inte upp mer. Jag blev jätteledsen och trodde inte att det var så illa, säger hon om sjukdomsförloppet.

Men det är inte första gången som Lotta behöver uppleva att en häst blir sjuk och måste avlivas. Även om det känns tufft i stunden säger hon:

– Det är en naturlig del av att vara djurägare.

Att ersätta Lambo blir svårt.

– Jag har haft honom i 18 år och som täthäst på uteritter var han ovärderlig. Jag vet inte hur jag ska göra nu. Det finns ingen annan häst som jag känner mig så trygg med.

undefined
Boxen är tom. Lotta Falkhede Elf och barnbarnet Alexander saknar hästen Lamborghini som tvingades till avlivning efter att ha drabbats av kolik.
undefined
Laleh Lindqvist är en av lägerdeltagarna som får hjälpa till med att ta in hästarna från hagen.
undefined
Lotta Falkhede Elf går igenom de olika hästarnas egenskaper innan det är dags att välja ponny.
undefined
Vera Fagerström är medryttare på Bellini som hon nu ska rida lektion på.

Lambo, säger hon, var en pigg individ med fart, populär både bland ungdomar och vuxna ryttare.

Att vara uppriktig mot barn och ungdomar i verksamheten tror Lotta är viktigt när något sådant här händer.  För 7-8 år sedan, berättar hon, blev en ponny sjuk i samband med ett ridläger och man tvingades avliva den. Efteråt fick de barn som ville ta farväl. De plockade blommor som de lade hos ponnyn.

– Barn tar det ganska bra.

Sommarlovsaktiviteterna är i full gång i stallet och för dagen hålls ett miniläger för fem unga deltagare. När Lotta Falkhede Elf berättar att Lambo inte längre finns kvar i flocken, reagerar några med "oh" och "varför", varpå hon lugnt och sakligt berättar vad som hänt.

– Jag tyckte om honom för att han var en häst, säger Alexander Falkhede som träffat Lambo många gånger hos besöken hos sin mormor.

Kolik hos häst

Är en av de vanligaste orsakerna till att de behöver veterinärvård. 

Kolik betyder att hästen har ont i magen. Det kan bero på många olika saker. Ibland kan man fastställa varför hästen har kolik, som till exempel vid sandförstoppning, varvid behandling och förebyggande åtgärder blir riktade. 

I andra fall är det svårare att påvisa vad som gett upphov till symtomen. Bakomliggande faktorer handlar oftast om obalans i tarmfloran eller störningar i tarmens motorik.

I de flesta fall handlar det om lindriga symtom som går över av sig självt eller efter enklare behandling.

Men kolik kan också vara allvarligt och symtomen kan snabbt eskalera. Då är det viktigt att inte vänta för länge med att kontakta veterinär

Källa: evidensia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!