Den behagliga och karaktäristiska doften av stall är det som fyller näsan under en eftermiddag på Heda Ridklubb. Ett tiotal ungdomar står redo att inleda dagens lektion och när jag är där har restriktionerna just släppts och söktrycket på ridskolan har fortsatt öka.
– Vi har ju lite ströplatser men det är i stort sätt fullt, säger ridskolans chef Mia Eriksson.
Ridsporten har under de senaste åren haft en ordentlig uppsving där allt fler har lockats till sporten. Och till skillnad från många andra sporter har den ökningen fortsatt även under pandemin och enligt Mia har ridningens status i samhället förändrats markant.
– Ridning har ju blivit en folksport och vi har under de fem senaste åren inte haft någon riktig dipp utan vi har ju istället fortsatt i rätt riktning, berättar hon.
Men trots det har pandemin inneburit stora utmaningar och så även för Heda ridklubb. Under en lång period har det, som Mia beskriver, varit "kom hit, rid, gå hem" och många gemensamma aktiviteter har fått stryka på foten. Men Heda har under hela pandemin lyckats hålla verksamheten öppen och Mia ger mycket beröm till ungdomssektionens flexibilitet.
– De har varit duktiga på att ställa om och köra mycket digitalt, men det har ju gjort att sammanhållningen blir lidande.
Under pandemin har flera idrotter slagit larm om att bristen på tävlingsmöjligheter har fått många aktiva att lägga av. Och även om så inte varit fallet för just Heda så medger Mia att bristen på tävlingar påverkade motivationen en aning.
– Efter första vågen var ju alla på gång men efter det andra tävlingsstoppet så hade ju många kommit av sig lite.
Men om man ser internationellt har svensk ridsport under de senaste åren haft framgångar av monumentala mått. På ett decennium har hopplandslaget samlat in nio mästerskapsmedaljer varav två guld, något som Mia menar på har haft stor del i det ökade intresset.
– Det gör ju mycket för sporten och jag tänker att det ger ett ökat intresse för att lära sig rida, vilket ju ger lite ringar på vattnet.
Och att ridsporten även under pandemin har fortsatt i rätt riktning tror Mia beror på att många fått chansen att ta tag i sitt liv och börjat prioritera annorlunda.
– Är många som har ridning på friskvårdstimmar och jag hör ju att många vuxna börjat ta tag i saken och börjat rida, säger hon innan hon går ut i hagen för att ta in hästar.