Rekordsnabbt före i Sya

Aldrig har det gått så fort att åka XL Bygg-slingan som i år.

5 februari 2015 10:26

För första gången åkte någon de fyra milen på under två timmar. Och den som klarade det var Claes Theander, Sundbybergs IK, som åkte in på lite drygt 1 timme och 58 minuter.

Stockholmaren, som har en koppling till länet eftersom hans flickvän Emelie är från Linköping, såg inte särskilt sliten ut när han tog en klunk vätska efter målgång.

– Jag är inne i en tung träningsperiod nu inför Vasaloppet och det här passade väldigt bra som stakträning inför det. Jag körde utan fästvalla och det gick bra.

Gynnsamma yttre förhållanden, med milt väder dagen före tävlingen och en kall natt, gjorde spåren snabba den här söndagen. Därav rekordtiden.

Henrik Albertsson, Sya SK, blev bäste hemmaåkare med en femte plats, några minuter efter segraren.

– jag är väldigt nöjd, det gick bra. Jag kände i början att jag inte orkade gå med i täten, men disponerade mitt lopp på ett bra sätt och var stark på slutet.

Hans klubbkompis Daniel Danielsson slutade sexa.

Lasse Grennberger från arrangörsklubben Sya SK var förstås nöjd med dagen. Inte bara för rekordtiden utan lika mycket för att så många som 497 åkare kom till start.

– Taket var satt till 500, fler kan vi inte ta emot. Så många startande är absolut det bästa vi haft på väldigt länge. Och så många fler får inte plats, det har vi inte utrymme för varken på parkering eller i spåren.

Men allt var inte enkelt inför loppet. På natten mellan lördag och söndag blåste det i rejält i skogen, vilket betydde att mycket grenar och barr rasade ner i spåren.

– Det blev lite stressigt på morgonen. Vi fick åka till Citygross och köpa in varenda sopkvast de hade, plus att vi gått med en lövblås och försökt få bort det värsta skräpet.

– Det dyker alltid upp något, säger han och ler.

Damklassen över 40 km vanns av Emelie Larsson, Finnskoga, före Charlotta Wångblad, IK Nocout, och med Sanna Tykesson, Sya SK, på tredje plats.

Kerstin Axelsson, Sya SK, var snabbast över den kortare distansen, 16 km, bland damerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén