Mina källor säger att arrangörerna i Hässleholm hade fått klartecken från den lokala polismyndigheten efter att ha presenterat en rad åtgärder för att förhindra folksamlingar.
Men sen ska några privatpersoner, av allt att döma folk med insyn i sporten, ha tagit kontakt med regionspolischefen i Malmö som kallade tävlingsledningen till ett möte och förklarade att det var publikfritt som gällde, annars skulle tillståndet dras in och tävlingen inte kunna köras.
Nu är tävlingsledningen för ESR rädda för att samma sak ska hända här. Därför tar man det ”säkra före det osäkra” och redan nu uppmanar folk från att inte komma hit.
Jag tycker att det är ett fegt beslut.
Varför inte ta kontakt med regionspolischefen här i länet och få ett tydligt besked om vad som gäller? De lokala tillstånden lär redan vara klara, men för att ha hängsle och livrem borde man se till att få ett tydligt besked från högsta instans och därmed slippa överraskningar i sista stund.
Det finns en bra mall framtagen av Snapphanerallyt, som aldrig användes, hur man ska se till att undvika att bidra till ökad smittspridning. Det handlar för publikens del om allt från mängder av öppna tillfartsvägar som gör det möjligt att hålla social distans till att lokala idrottsklubbar hjälper till med uppmaningar till att hålla avstånd och att populära platser utmed vägarna kan stängas av om det blir för mycket folk.
Nu väljer arrangören istället att mer eller mindre hota den rallyintresserade publiken med att sträckor eller hela tävlingen kan strykas om det blir folk i skogen.
Jag tycker att det är helt fel väg.
Självklart ska vi alla ha stor respekt för den här sjukdomen och göra vad vi kan för att inte bidra till mer spridning. Men jag har oerhört svårt att se att de stora riskområdena finns inom idrotten och att människor står utmed en grusväg i skogen för att fika och se på rally ska vara en större risk än att samlas i kollektivtrafik, på uteserveringar eller köpcentrum.
Nu säger man från ESR att vakter ska se till att inga obehöriga tar sig in på sträckorna.
Hur ska det gå till?
Får man hindra någon från att gå ut i naturen? Nej, enligt bilsportförbundets högste tjänsteperson Anna Nordkvist.
Allemansrätten gäller.
Jag tror att beslutet från ESR retar upp betydligt fler personer än man räknat med och att man kan stå inför problem som blir svåra att hantera.