Nya racketsporten växer så det knakar

En ny racketsport sköljer över Sverige. Får pickleball en lika spektakulär utveckling som padel? "Jag tror att pickleball kommer bli en av de största sporterna i Sverige", säger eldsjälen Gunnar Svalander.

Alexander Malmenström och Erik Irestedt är sugna på att börja tävla mer i pickleball. Både i Sverige och utomlands.

Alexander Malmenström och Erik Irestedt är sugna på att börja tävla mer i pickleball. Både i Sverige och utomlands.

Foto: Claes Nilsson

Pickleball2022-12-11 07:00

Stämningen är familjär och uppsluppen i Linköpings sportcenter. Arrangören Gustaf Geterud går runt bland dubbelparen och samlar in resultat från matcherna i den svenska pickleballtouren.

Åtta lag gör upp på fyra banor.

– Vi gjorde så den här gången eftersom vi inte hade fler banor att tillgå. Men på andra ställen är vi fler deltagare och ibland spelar vi fler klasser än bara dubbel, säger Gustaf Geterud.

Pickleball är enligt uppgifter den snabbast växande sporten i USA och har i dagsläget runt sex miljoner spelare. Folk spelar i parker och på anläggningar byggda för sporten. Tourer med prispengar och feta sponsorkontrakt finns redan. Även i Sverige har intresset ökat i mycket rask takt och numera finns det särskilda pickleballbanor på sina håll i landet.

Gemenskapen och att det är så enkelt att spela gör att pickleball har potential att växa ännu mer, tror både Gunnar Svalander och Gustaf Geterud.

– Alla spelar tillsammans och man behöver inte förbereda sig så mycket, det går bra att spela i jeans och sneakers. Det borgar för att sporten kan bli hur stor som helst, säger Gunnar Svalander.

– Det är den enda sporten jag kan spela med både min yngsta dotter och med svärfar. Vi vill sprida pickleball i olika åldrar, från ung till gammal och inte bara till mellanchefer. Förhoppningen är att vi kan förankra sporten i skolan och i föreningslivet, säger Gustaf Geterud. 

undefined
Arrangören Gustaf Geterud spelar själv samtidigt som han har koll på övriga resultat i svenska pickleballtouren.

Det är svårt att inte göra jämförelsen med padel, en annan racketsport som poppade upp för några år sedan och som fick en hysterisk utveckling med nybyggda hallar och mängder av spelare.

Gunnar Svalander är den som tog pickleball till Sverige 2017 och är fortfarande en av de hårdast drivande krafterna inom sporten. 

– Jag tror mer att vi får den utveckling som innebandyn haft. Man spelar i grupp i kyrkans lokaler eller i byns gymnastiksal. Om man jämför med padel så tror jag att vår målgrupp är bredare. Vi vänder oss till alla. 

Erik Irestedt och Alexander Malmenström pluggar på universitetet och fick ett wild card till tävlingen i Linköping. Båda har en gedigen racketsportbakgrund med både tennis och padel och har spelat pickleball i ett par år. Suget efter fler tävlingar blir allt större, framför allt efter att Erik fått chansen att spela US Open i våras.

– Hur häftigt som helst. Vi spelade på en anläggning för pickleball med 75 banor. Där ville man stanna ett tag, säger Erik Irestedt.

Vad tror du, blir det lika stort som padel?

– Jag tror definitivt att pickleball kommer bli stort i Sverige, men det blir nog inte en sån explosion som med padeln. Jag ser inte framför mig att det kommer byggas hallar på samma sätt, säger Erik Irestedt.

Gunnar Svalander återkommer regelbundet till den gemenskap och prestigelöshet som finns inom sporten och som gjorde att han blev biten under ett besök vid en turnering i Madrid.

– Jag var helt ny och frågade världstvåan om han ville visa mig hur man spelar pickleball. "Javisst", sa han. Det slutade med att jag åkte hem med en massa nät och var helt dopad av allt det roliga som hände, berättar Gunnar Svalander.

Han betonar också enkelheten. 

– Många är sugna på perfekta förhållanden, men för mig är det viktigare att kunna gå in i en gympasal och tejpa linjer och spela än att man bygger en fin pickleballhall mitt inne i Stockholm.

Pickleball

Spelas med badmintonlinjer och ett nät som påminner om ett minitennisnät. Racket är rektangulärt, i storleken som ett större bordtennisrack. Bollen påminner mycket om en innebandyboll.

Matcherna spelas till 11, och man måste vinna med två poäng. Man får poäng i egen serve.

På båda sidor om nätet ligger ”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat i köket först. Köket är alltså en ”no-volley zone”. 

Sporten uppfanns på 1960-talet i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!