I maj tog Linköpings kommun över driften av sportcenter på Stångebro och har sedan dess bland annat rivit ett antal padelbanor och fixat en helt ny hall för Linköpings pingisklubb. På den ytan finns också fyra linjerade pickleballbanor.
För nystartade Linköping pickleball club var det ett glädjebesked.
– Det lät ju väldigt trevligt och det blev en snackis i pickleball-Sverige, säger Fredrik Stålebrink.
Han hade ett första samtal med kommunen före sommaren och sedan ett möte efter semestern. Då blev han uppmanad att söka tider via bokningstjänsten.
Det var då som problemen började.
– Jag fick bara till svar att pingisklubben fått alla timmar mellan kl 17-21 på vardagar och att vi var en nystartad förening med för få medlemmar. Det fanns ingen möjlighet för oss att få någon bra tid.
Vad efterfrågar ni?
– En vettig tvåtimmarstid någon vardag och en tid på helgen. Som det ser ut nu kan vi bara få strötider på helgerna och träna före kl 17 och efter kl 21 på vardagarna. Det funkar inte för oss.
Enligt kommunens idrottsutvecklingschef Andreas Hagström kom pickleballföreningen sent in i processen när många tider redan var upptagna.
– Det blir lättare nästa år när de får vara med från början och söka, säger Andreas Hagström.
Fredrik Stålebrink ifrågasätter varför kommunen över huvud taget byggde pickleballbanor om det ändå inte kan erbjudas några rimliga tider. Under sommaren har föreningen fixat egna linjer på en asfaltsyta vid Skarpan och spelat utomhus, men med kyligare väder på ingång måste träningarna bedrivas under tak.
– Vi har väntat på att få komma in i sportcenter och inte bokat något i exempelvis Collegium där vi tränat tidigare. Nu finns det knappt några lediga tider kvar och vi måste ragga strötimmar. Det håller inte i längden, fortsätter det så här så kan vi lika gärna lägga ner, säger Fredrik Stålebrink.
Linköping pickleball club har mellan 20-30 vuxna medlemmar som alla vill hålla igång med träning. Fredrik Stålebrink har förståelse för att kommunen prioriterar större föreningar som har barn i verksamheten och att pickleballklubben blir "sist i kön". Men att hans förening inte fått en enda tvåtimmarstid på en vardagskväll är svårt att svälja.
Andreas Hagström menar att man som vuxen måste räkna med att träna efter kl 21 på vardagar.
– Det är det många föreningar som gör i stan. Det är inget konstigt. Och på helgerna finns det tider.
Nu verkar det ändå som att en lösning kan vara på väg. Linköpings pingisklubb har sträckt ut en hand och det förs en dialog om att eventuellt släppa någon vardagstid till pickleballklubben.
– Jag är supertacksam mot pingisklubben som försöker lösa problemet. Från kommunen hör jag inte ett ljud, säger Fredrik Stålebrink.
Andreas Hagström säger:
– Det är ett pussel som inte är lätt att lägga. Vi motarbetar inte pickleballklubben på något sätt utan gör vårt allra bästa för att alla föreningar ska bli nöjda. Nu hoppas jag att vi snart har en lösning.
Pickleball är fortfarande en relativt liten racketsport i Sverige, men i USA växer den mycket snabbt – antalet utövare sägs närma sig 60 miljoner. I Linköping har det arrangerats flera turneringar och Fredrik Stålebrinks son Jack satsar hårt.
– Vårt största problem är att ingen vet om att vi finns eftersom vi tränat på olika platser hela tiden. Det hade varit så himla trevligt att få vara med de andra racketsporterna, säger Fredrik Stålebrink.