Östgötska klar för Paralympics

Med 100 dagar kvar till Paralympics tar den svenska truppen allt tydligare form. Bland 13 nyuttagna namn finns bland annat Mjölbyidrottaren Maria Bjurström.– Jag kan knappt förstå att det är sant, säger hon.

Foto: Mia Karlsvärd

Parasport2016-05-30 10:50

I London 2012 blev det tolv svenska medaljer, fyra av varje valör. Spelen i Rio lovar ännu mer, om man får tro Ines Lopes, idrottsansvarig i truppledningen.

– Vi har en större medaljkraft än i London. Det betyder inte att det kommer att ge fler medaljer, men vi ser starkare ut på förhand, säger Ines Lopes till TT.

Första friidrottarna

Med 100 dagar kvar till Paralympics presenteras nu 13 nya namn i den svenska truppen. Bland annat har de första friidrottarna fått klartecken och där finns flera starka medaljkandidater. Både Per Jonsson och Viktoria Karlsson (båda längdhopp) liksom Jeffrey Ige (kula) är högt rankade och lär utmana om pallplatserna.

– Jag har absolut möjlighet att slåss om medaljerna. Konkurrensen är väldigt tuff, men jag har haft en bra vinter och det har gått bra den senaste tiden, säger Viktoria Karlsson, som tog VM-brons 2015.

19-åringen, som är blind sedan fyra års ålder efter att ha drabbats av cancer, vet att hon måste höja sitt personbästa 4,56, om det ska bli medalj i Rio.

– För guld krävs nog en bit över fem meter. Men för medalj tror jag att det räcker med 4,70–4,80. Det är ingen omöjlighet alls, på träning har jag de längderna när jag är i form.

Unik sport

Flera Paralympics-debutanter får också plats i truppen. I den för parasport unika grenen boccia har Sverige en representant i 22-åriga Maria Bjurström.

– Jag kan knappt förstå att det är sant. Det har alltid varit en dröm att få vara med i Paralympics, säger Maria Bjurström.

Reglerna i boccia liknar dem vid boule; målet är att komma så nära den vita bollen som möjligt. Det kan tyckas simpelt, men kräver millimeterprecision. Maria Bjurström har en ränna som hjälpmedel eftersom hennes dåliga motorik i armarna kräver det. Med hjälp av en pinne som sitter fast i hennes hjälm, släpper hon sedan läderbollen.

– Man behöver inte samma styrka som i fysiska sporter. Men det gäller att vara fokuserad, bra på precision och hålla huvudet kallt. Prova själva så ska ni se att det inte är så lätt, säger Maria Bjurström.

Ines Lopes är inte sen att intyga sportens svårighetsgrad.

– Maria är otroligt skicklig, det är en oerhörd precisionsidrott. Det är att lätt att döma ut eftersom det inte är så starka eller explosiva idrottare, men det handlar om en enorm precision, säger Ines Lopes.

En sista uttagning, troligen med fem-åtta ytterligare namn, kommer senare i sommar. (TT)

Paralympics-truppen

Svenska paralympier som togs ut på måndagen:

Maria Bjurström, boccia

Rickard Nilsson, cykel

Peter Malmberg, cykel

Jessica Enfot, cykel

Gunilla Wallengren, friidrott (1 500 meter)

Viktoria Karlsson, friidrott (längdhopp)

Per Jonsson, friidrott (längdhopp)

Jeffrey Ige, friidrott (kula)

Helene Ripa, kanot

Fia Fjelddahl, segling

Ellinor Axelsson Vaughn, skytte

Lotta Helsinger, skytte

Håkan Gustafsson, skytte

Uttagna sedan tidigare:

Anna-Carin Ahlquist, bordtennis.

Alexander Öhgren, bordtennis.

Ingela Lundbäck, bordtennis.

Emil Andersson, bordtennis.

Linus Karlsson, bordtennis.

Victor Sjöqvist, bordtennis.

Anders Bäckman, cykel.

Nicolina Pernheim, judo.

Louise Etzner Jakobsson, ridsport.

Stefan Olsson, rullstolstennis.

Pernilla Lindberg, simning.

Lina Watz, simning.

Mikael Fredriksson, simning.

Ludvig Nyrén, simning.

Karl Forsman, simning.

Maja Reichard, simning.

Philip Jönsson, skytte.

Martin Häll, skytte.

Joachim Norberg, skytte.

Jonas Jacobsson, skytte.

Goalball, herrlandslaget.

Rullstolsrugby, herrlandslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!