Pallplats för Andersson

En femte- och en tredjeplats i årets STCC-premiär. Det blev Mattias Anderssons facit i Skövde.

1 maj 2016 18:32

– I fjol hade vi två pallplatser och självklart hade jag varit mer nöjd om jag upprepat det. Men det här är ändå helt okej.

Om vi tar saker och ting från början så hade Mattias ett starkt kval där han utmanade dem snabba trion ifrån Cyan Racing Volvo och i det avslutande Q 2 slog Nya Zeeländaren Scott Mclaughlin som gjorde ett inhopp i serien i premiären. Kvalresultatet blev fyra i Q1 och trea i Q2.

– Jag är nöjd med kvalet och med lite flyt med hundradelarna kunde vi till och med varit tvåa i Q 2. Men trea var bra.

Kom ur rytmen

Det betydde att han startade trea i det första av två heat i premiären och höll den platsen efter en bra start. Men ner efter den långa flygrakan på Skövde flygplats var det just Mclaughlin som gav Mattias en tryckare där bak, som dels gjorde att han tappade spåret men också gav skador på bilen som dämpade farten.

Till slut blev det en femte plats i mål.

– Det är klart att vi är besvikna att vi inte kunde förvalta tredjeplatsen från start i första heatet. Men det var tätt och jag kom ur rytmen efter smällen.

I det andra heatet, där man vände på alla tio förare från kvalet, stod Mattias i sjunde rutan men var uppe på femte plats efter start. Men efter två tappade placeringar var han sjua, innan det small ordentligt framför honom. På samma gång försvann fyra bilar framför och han var plötsligt uppe på pallplats.

– Det öppnades en jättemöjlighet vid kraschen. Efter säkerhetsbil och omstart försökte jag sätta press på Rasmus Mårthen så snart som möjligt men han gjorde det bra och åkte smart.

Dahlgren

starkast

Mattias höll länge vinnaren från det första heatet, ivrigt jagande Robert Dahlgren, bakom sig. Men till slut gick det inte längre och han var nere på fjärde plats.

Med några varv kvar kom han dock förbi Rasmus Mårthen upp på tredjeplats och höll den i ett utdraget race där bara sex av tio bilar kom i mål.

– Jag är jättenöjd med tredjeplatsen men lite besviken över femteplatsen. Men vi tar 37 poäng, ligger trea i mästerskapet och det känns som att vi är ”best of rest” efter Volvo. Jag är glad över att vi tog bilen i mål i båda racen och att den är hyfsat hel. Det finns andra i fältet som har betydligt mer att göra i veckan.

Robert Dahlgren vann det första heatet, var tvåa i det andra och leder mästerskapet klart. I det andra heatet var hans teamkamrat Richard Göransson först i mål, tog sin 40:e STCC-seger i karriären och fick en rejäl revansch från första heatet där han tvingades hoppa ur bilen sen den börjat brinna.

Ställningen i STCC: 1 Robert Dahlgren 68 poäng, 2 Richard Göransson 40 poäng, 3 Mattias Andersson 37 poäng, 4 Scott McLaughlin 36 poäng, 5 Johan Kristoffersson 26 poäng.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén