Det är bara några hundra meter mellan Padel24 och WAP i Tornbyområdet. Men prismässigt är det många mils skillnad – i alla fall just nu. Hos Padel24 spelar du för halva priset jämfört med hos WAP om du bokar en av de attraktiva kvällstiderna på en dubbelbana.
Förklaringen?
– Vi har en kampanj som vi inte bestämt när den slutar. Vi gjorde så eftersom vi märkt en stor skillnad sedan Jägarvallen öppnade, vi har tappat kunder dit, förklarar Josef Haddad på Padel24.
Han vill ha Linköpings billigaste padelhall, två banor utan något extra runt om. Ingen personal, inga soffor att chilla i som hos grannen WAP.
– Man ska spela billigt och sen åka hem. Svårare än så är det inte.
Sötebrödsdagarna är sedan länge över för de som driver padelhallar – inte bara i Linköping utan i hela Sverige. Nu slåss aktörerna om spelarna som verkar vara mer benägna att tänka på ekonomin än på favorithall.
– Många kollar hellre på priset än på hallen just nu och vi behöver hitta på mer för att locka folk. Spelarna har inte blivit färre, men många spelar inte lika ofta. Det räcker att se till mig själv, jag spelade fyra-fem gånger i veckan tidigare, nu blir det kanske en gång i veckan. Jag tror att folks ekonomi spelar stor roll, säger Josef Haddad.
Förutom erbjudanden av olika slag är tävlingar en populär aktivitet för att locka folk. Antalet tävlingar i Östergötland har skjutit i höjden sedan en tid tillbaka – enligt vissa har det redan blivit för många och startfälten är inte alltid fulla.
– Förut var det en jättebra inkomst för oss, men nu vill alla arrangera tävlingar och vi hallägare pratar inte med varandra vilket gör att många krockar, säger Josef Haddad.
Hos Jägarvallen padel har hallchefen Lina Granath haft en intensiv tid sedan nyöppningen i höstas. Hon håller med i mycket av det som Josef Haddad säger.
Antalet padelspelare är minst lika många som tidigare, men numera är det bara ett fåtal som spelar många gånger per vecka.
– Tidsbokningen ser också helt annorlunda ut. Förr var man tvungen att hänga på låset och behövde boka upp sig två veckor i förväg. Nu kan man boka samma kväll.
Jobbar ni mer med erbjudanden och förmåner för att locka kunder?
– Vi hade ett öppningserbjudande den första månaden och kommer säkert ha fler förmåner i framtiden, men samtidigt vill jag inte gå in i ett priskrig och gå med förlust när jag hyr ut en bana på kvällen. Vi behöver inte det heller.
Lina Granath hör från andra hallchefer att kunderna ofta pratar pris och letar billiga banor, men i Jägarvallen är det hallens placering som är det viktiga.
– Vi är den enda hallen på den här sidan stan, jag tror att folk spelar här för att de bor eller jobbar i närheten.
Hur har nystarten varit hittills?
– Över förväntan. Även om vi inte varit så aktiva på sociala medier så har många hittat tillbaka och vi får många glada tillrop från spelarna, säger Lina Granath.
Många hallar har fortfarande bra beläggning på kvällar men har svårt att hyra ut banorna under dagen. Under pandemin var även dagtiderna ofta uthyrda.
– Det är en ganska märklig marknad överlag. Ibland är det jättebra bokat, ibland ingenting. Man vet aldrig vilken dag som är bäst, ibland är det fredagar, ibland tisdagar, säger Josef Haddad.
Lina Granath:
– Vi har problemtider som alla andra. Mellan kl 13-16.30, till exempel. Vem spelar då?