Padeldöd? Här är lokala turneringen som blev en succé

Ingen pratade om padeldöd och nedlagda hallar. Istället blev historiens första skol-DM i Linköping en succé. "Jag tror att sporten kommer bli större och fler talanger växer fram", säger 16-åriga Alva Sehlstedt.

Alva Sehlstedt går på padelprofilen på Fria läroverken i Linköping och får spela padel på skoltid under veckorna.

Alva Sehlstedt går på padelprofilen på Fria läroverken i Linköping och får spela padel på skoltid under veckorna.

Foto: Claes Nilsson

Padel2023-02-07 17:00

24 lag från olika gymnasieskolor i Linköping och Åtvidaberg fanns på plats – senare under veckan var över 40 lag anmälda till mellanstadiets turnering.

– Vi är förvånade över att det blev så pass många lag, säger Lina Granath på pdl center i Köpetorp.

Via mejl till alla rektorer blev det rejäl fart på anmälningarna och det var matchintensivt på de 13 banorna under tisdagsförmiddagen.

– Det här är ungdomar som vi inte ser så mycket annars i hallen. Förhoppningen är att vi kan följa upp skol-DM med en lokal tävling lite senare i år, säger Lina Granath.

Padelsporten har fått dras med svarta domedagsrubriker sedan den explosionsartade etableringen för några år sedan klingat av. Hallarna blev för många, det är nog de flesta överens om, men nu kanske det börjar jämna ut sig?

Spelare finns det fortfarande gott om, och uppenbarligen är många unga tjejer och killar sugna på att spela. Mjölbytjejen Alva Sehlstedt är en av alla som fastnat för sporten, såpass att hon nu går på padelprofilen på Fria Läroverken i Linköping. 

– Jag började 2020 och tyckte det var jättekul direkt. Jag kände ganska omgående att det här ville jag satsa mer på och känner att jag utvecklas när jag får spela på skoltid.

Särskilt många är dom inte som valt padelprofilen, i årskurs ett är det bara Alva och en elev till. Även i årskurs två är det två elever.

– Det blir mycket tid med instruktören då, så mig passar det perfekt, säger Alva och ler.

Ett problem med den relativt nya sporten är att det inte finns tillräckligt många tävlingar, enligt Lina Granath och hallchefen Henrik Nestor är det extra jobbigt i just vår region. 

– Hela mellan-Sverige skriker efter fler tävlingar, säger Henrik Nestor.

En ny stor ungdomstävling, United Youth Cup, är på gång med kvaltävlingar runt om i Sverige och finalspel i Helsingborg i augusti. Konceptet beskrivs som padelns Gothia cup. 

För Alva Sehlstedt blir det ofta spel på kvällstid tillsammans med olika gäng, men hon skulle gärna åka runt på fler "riktiga" tävlingar.

– Det är en helt annan upplevelse. Man möter spelare man aldrig spelat mot tidigare. Samtidigt var det inte så roligt när jag var i Norrköping för ett tag sedan och fick spela med 14-åringar för att det var så få anmälda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!