Förre elitidrottaren drog av hälsenan på padelbanan

"Gubbsport" sa mångårige elitidrottaren Anders Thorén till sina vänner när padeln började växa. Kort därefter drog han av hälsenan – på padelbanan. "Jag har lärt mig att vara tyst sedan dess."

Efter hälsenerupturen i januari 2018 var Anders Thorén tillbaka på padelbanan under hösten samma år. Sedan dess har inte haft några problem. "Det har inte gjort ont och jag är inte hämmad."

Efter hälsenerupturen i januari 2018 var Anders Thorén tillbaka på padelbanan under hösten samma år. Sedan dess har inte haft några problem. "Det har inte gjort ont och jag är inte hämmad."

Foto: Mikael Svensson

Padel2021-04-13 08:30

Anders Thorén tillhörde både Sverige- och världseliten i squash. Under många år tävlade han internationellt som proffs och på meritlistan finns både EM- och SM-guld. Med Linköpings squashklubb blev det ett tiotal elitserietitlar, den senaste 2002.

Proffssatsningen tvingades han ge upp i slutet av 90-talet på grund av knäproblem.

– Jag har haft förslitningsskador, men aldrig någon snabb traumaskada, säger han.

Så vad skulle kunna hända på padelbanan? Anders Thorén upplevde den nya racketsporten som lite tam, i alla fall jämfört med livet som squashproffs. "Gubbsport" som han sa till vännerna. Ändå var det där det small till i januari 2018.

– Det small faktiskt inte till som man har hört, men jag förstod direkt att något inte var bra, berättar Anders och minns tillbaka:

– Jag kände mig ruggig i kroppen den dagen, som att det var influensa på gång. Jag var lite sen och sprang direkt in på banan efter att ha bytt om. Sedan tog det en kvart.

undefined
Cmore-experten Niklas Wikegård är en annan idrottsprofil som dragit av hälsenan på padelbanan. I januari i fjol var olyckan framme – under en match mot Henrik Zetterberg.

Den "typiska padelskadan" var ett faktum för den dåvarande 48-åringen. Just män mellan 40 och 50 år brukar man säga tillhör högriskgruppen att drabbas av hälsenerupturer (se artikeln intill). Enligt Thorsten Schepull, överläkare vid ortopediska kliniken, är det heller inte ovanligt att just före detta elitidrottare drabbas av skador ett antal år efter karriären.

– De är många gånger förslitna redan under sin karriär, men eftersom de är så vältränade märker de inte av det så mycket. Det är först när de slutar träna som skadorna börjar märkas av, säger han.

Anders Thoréns hälseneruptur märktes minst sagt av.

Eftersom senan gick av precis där den går upp i vadmuskeln, där man inte syr, var operation aldrig aktuellt. Hur som helst väntade drygt två månader med foten i plaststövel.

– Det luktade inte glass efter att tag, minns Anders och skrattar.

Inte nog med det. I samband med en ultraljudsundersökning upptäcktes två 15 centimeter stora blodproppar i venerna på vaden – vilket kan uppstå när foten tvingas till stillhet.

– Det kan vara livshotande. De kan vandra i kroppen och gå upp till lungor och hjärta. Så de körde mig på en säng i kulvertarna under US till akuten. Jag fick blodförtunnande, sprutor i magen 35 dagar i rad.

undefined
Anders Thorén beskriver tiden efter skadan som seg och långdragen. "Först var det plastpjäxa och kryckor i över två månader. Sedan skulle man fortsätta ha kryckorna för fortsatt stöd."

Förutom då och vid själva rupturen har han aldrig upplevt någon smärta. Däremot beskriver han rehabiliteringsperioden som riktigt seg med diverse, inte alltid så roliga, övningar och rörelser.

– Man kan väl inte säga att jag har svart bälte i rehab.

Ändå gick det hela enligt plan. Redan på sommaren vandrade han Kungsleden med 20 kilos packning och under hösten, ett drygt halvår efter skadan, var han tillbaka på padelbanan.

– Nu gör det inte alls ont och jag är inte hämmad av det, även om man kanske kan tro det när man ser mig spela. Men jag känner ingen rädsla alls.

Enda synliga spåret av skadan är lättare svullnad på grund av vävnader som hittat nya vägar när de reparerat sig.  

– Det kan kännas lite stelt när jag går uppför backar, och jag kommer inte upp lika högt i en tåhävning på det benet som på det andra. Annars är det inga problem alls.

Trots den svåra skadan och en från början något skeptisk inställning till padel har Anders Thorén, som så många andra, kommit att älska "gubbsporten". Två-tre gånger i veckan står han på banan.

– Det är helt klart bland det roligaste jag har gjort, säger han och skrattar.

Tre typiska padelskador

Brusten hälsena: 90 procent av fallen sker under idrottsutövning. Gå från stillasittande till spel flera gånger i veckan ökar risken. Spela padel med sunt förnuft.

Padelarmbåge: Överansträngning som leder till inflammation. Kan bero på att du har ett "för svårt" racket eller bristfällig teknik, ofta en kombination.

Knä- och ryggproblem: Kan orsakas av felaktiga skor. Hitta skor med bra dämpning. Regelbunden styrketräning rekommenderas för att förebygga smärta och muskelproblem.

Källa: evopros.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!