Oväntad vinnare – efter kraschen

Säsongen började med svår krasch och sjukhusbesök. Men nu är Albin Johansson tillbaka på allvar – och som vinnare.

21 augusti 2019 21:38

– Det är först nu på slutet som det har börjat kännas riktigt bra igen. Tidigare har jag varit som bortblåst när farten har ökat, sa 19-åringen efter avklarad prisceremoni efter Wolfram GP i centrala Linköping.

I Motala AIF-tröja var Linköpingskillen först över mållinjen efter en tänkt spurtstrid med lagkompisen Lucas Eriksson – som inte blev av.

– Vi fick en allt större lucka under loppet och sen lät han mig vinna. Han är hur snabb som helst annars, så det var snällt. Vi körde som ett team och det lyckades, sa Albin Johansson.

Han blickade ut över den applåderande storpubliken och såg belåten ut.

Tolfte upplagan av racet som sedvanligt startar Stadsfesten blev inte det minsta dramatiskt. Eriksson och Johansson skaffade sig tidigt en klar ledning som bara ökade. Och alla som trodde på en sista kamp uppför kullerstenarna längs restaurangerna på Ågatan trodde fel.

Förhandsfavoriten och fjolårsvinnaren Eriksson, som till vardags kör som proffs i Danmark, slog av på takten och släppte fram till talangen till segern.

Snacka om kontrast till vad som hände förra gången Hymer arrangerade en tävling. Albin Johansson kraschade rejält på Östgötaloppet i våras, hamnade i ett dike och fick köras till sjukhus.

Det kunde ha slutat illa.

– Jag vet att jag vurpade, men sen minns jag inget mer. Enligt läkarna drabbades jag av både hjärnblödning och hjärnskakning, men jag klarade mig ändå bra. Det kunde ha varit värre.

Fast han erkänner att det varit en tuff väg tillbaka.

– Det tog ett bra tag innan jag kunde tävla igen och i början kändes det riktigt dåligt. Det märktes att jag inte tävlat så mycket som alla andra. Skönt att det fungerar igen nu.

Talangen går sista året på cykelgymnasiet i Skara och så sent som i fjol började han på allvar satsa mer på landsvägslopp och inte bara på mountainbike.

– Sådana här lopp är jätteroliga och jag ska försöka att kombinera så länge det går. Men det är nog på landsväg som det finns mest att hämta.

Målet?

– Efter skolan hoppas jag kunna cykla på heltid. I framtiden ville jag gärna kunna försörja mig som cyklist och verkligen se hur snabb jag kan bli, sa Albin Johansson.

Bakom de två i täten blev det en spurtstrid med betydligt fler cyklister inblandade. Hemmahoppet Hugo Forssell tog med knapp marginal hand om tredjeplatsen, med klubbkompisen Rasmus Mikiver som femma.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten