Reservbetonat motstånd för VM-laget

Sverige ställer upp med det lag som i fjol vann VM-guld i tisdagens mixedstafett vid skidskytte-VM: Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson, Björn Ferry och Carl Johan Bergman. Däremot vilar konkurrenterna flera stjärnor.

Östersund2008-02-11 00:00

De regerande svenska världsmästarna i mixedstafett slipper möta VM-kungen Ole Einar Björndalen och VM-drottningen Andrea Henkel.

Superstjärnorna får vila och sparas till nya guldlopp senare under VM i Östersund.

Björn Ferry, som varit den bäste svensken i VM-upptakten, konstaterar att de svenska medaljchanserna ökar när två av de starkaste medaljfavoriterna ställer upp med reservbetonade lag.

Tyskland startar ju med ett B-lag, och Norge är ju rena Ö-laget, säger Ferry.

Sverige startar med sitt starkaste lag, de regerande världsmästarna Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson, Björn Ferry och Carl Johan Bergman.

Ryssland är storfavoriter, de brukar liksom vi i Sverige matcha det starkaste laget. Men Tyskland får vi trots allt inte räkna bort - Michael Greis, Andreas Birnbacher, Magdalena Neuner och Sabrine Buchholz är ju ett starkt lag, men inte alls det lag som jag skulle ha tagit ut om jag var ansvarig ledare, konstaterar Ferry.

De svenska åkarna har svårt att förstå de nationer som väljer att ställa upp med reservbetonade lag.

Ett VM-guld i mixedstafett är värt lika mycket som alla andra guld vi tävlar om under VM. Det är samma guldmedalj, samma prispengar och samma bonus. Enda skillnaden är att mixedstafetten inte finns med på OS-programmet, säger Ferry.

Sex lopp på nio dagar - så tufft är programmet för de åkare som åker alla individuella lopp och stafetterna.

Visst är det tufft, men elitcyklisterna orkar ju köra i flera veckor under sina tourer. Jag körde hela programmet i förra VM och det var inte så mycket i fysiken som jag tog stryk, utan det var mer mentalt. Att hinna orka ladda om och fokusera på varje nytt lopp. Visst skulle jag helst se man utökar VM-programmet och petar in en vilodag till, säger Ferry, som skulle ha blivit rejält besviken om landslagsledningen låtit honom stå över tisdagens stafett av taktiska skäl.

I mixedstafett åker två damer och två herrar - det öppnar för att nationer som i normala fall inte ligger på medaljplats i stafett har en gyllene chans.

Matchar Frankrike och Ukraina sina två starkaste damer och herrar kan de snuva Sverige på medaljerna.

Det är bara två av de regerande världsmästarna som åkt alla tre mixedstafetter som haft VM-status. Det är Carl Johan Bergman och Anna Carin Olofsson som åkte i laget som blev tia i VM-premiären i Chantij-Mansisk 2005 och sexa i Pokljuka 2006. Plus i guldloppet från Italien i fjol.

Guldfirandet i Anterselva förra vintern är ett oförglömligt minne. All uppståndelse och glädje som alla i laget och truppen kände värmer än, säger Anna Carin Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!