Mest män i östgötaidrottens styrelser: "Jätteproblem"

En majoritet av Östergötlands största idrottsföreningar når inte upp i Riksidrottsförbundets jämställdhetsmål, enligt en granskning vi gjort.

Katarina Eckerberg Olsson, ordförande i Lass, och Paul Lindvall, ordförande i LFC.

Katarina Eckerberg Olsson, ordförande i Lass, och Paul Lindvall, ordförande i LFC.

Foto: Rebecca Candevi/Julia Kimell

Östergötland2021-04-06 20:00

I RF:s jämställdhetsmål står det att idrottsrörelsen ska arbeta mot RF-stämman 2025 med delmålet: "Kvinnor och män i alla beslutande och rådgivande organ är representerade med minst 40 procent."

Vi har i en enkät ställt frågor till 22 av Östergötlands största idrottsföreningar om deras jämställdhetsarbete. 17 svarade och gav oss den här bilden:

* 6 av 17 föreningar har minst 40 procents representation av både män och kvinnor i sina styrelser. Dessa sex är Boxholms IF, Landeryds GK, Linköpings ASS, Linköpings FC, Mjölby AI och Solfjäderstaden IBK.

* 2 av 17 föreningar, ridklubbarna Linköpings fältrittklubb och Mantorpsryttarna, har styrelser med 12 kvinnor och 1 man, med kvinnliga ordförander. Andelen män där är alltså drygt 7 procent.

* I de 15 övriga styrelserna är det 33 procent kvinnor och 67 procent män bland styrelsemedlemmarna.

* 13 av 17 föreningar, 76 procent, har en man som ordförande. Fyra har kvinnor (LFK, Mantorpsryttarna, Lass och MAI).

* 9 av 17 föreningar uppger att andelen kvinnor i styrelsen har ökat de senaste tio åren. Bara en förening uppger att det minskat.

Förutom nämnda klubbar svarade även dessa på enkäten: IK Akele, IFK Motala, Linköping HC, Linköpings MS, Linköping VC, Motala AIF, Piraterna och Ödeshögs IK.

LFC-ordföranden Paul Lindvall är med i Svenska fotbollsförbundets distrikts- och föreningskommittés jämställdhetsgrupp:

– Styrelser väljer sig inte själva, det handlar mycket om hur valberedningarna jobbar. Stat och kommun kan påverka jämställdheten mycket genom fördelningen av bidrag och träningstider. Där har vi en bra kommun i Linköping som oavsett styre har jobbat utifrån idrottspolitiska program med tydligt jämställdhetsperspektiv.

Lindvall lyfter bristen på kvinnliga ledare: 

– Det är ett jätteproblem som blir sämre ju högre upp i seriesystemet du kommer. I yngre årskullar kan det vara mer jämställt, när man plockar ledare ur föräldragruppen, men högre upp är det sämre.

Katarina Eckerberg Olsson är ordförande i simklubben Lass med 5 kvinnor och 4 män i styrelsen:

– Jämlik representation är viktigt därför att kvinnor och män, liksom ålder, erfarenheter och utbildning, gör att frågor och diskussioner får en bredare bas. Besluten i styrelsen har då större möjlighet att vara mer underbyggda och bättre förankrade bland medlemmarna när du har en representation i styrelsen som liknar hela föreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!