Osannolik biljett in i guldstriden

Efter allt som hänt (och inte hänt) så här långt under säsongen är det nästan så att jag inte själv tror på det jag nu kommer att skriva, men jag gör det ändå. Dubbla vinster som avslutning på en turbulent vår och Linköpings FC har plötsligt blivit en guldkandidat igen.

3 juli 2018 09:00

Det låter som sagt osannolikt, men så är det.

När Piteås Cecilia Edlund på övertid avgjorde på Linköping arena för nästan på dagen en månad sedan skiljde elva (!) poäng mellan serieledaren och regerande mästarlaget. Nu, om LFC gör vad man ska mot tabelljumbon Kalmar på tisdagskvällen, är differensen nere i fyra.

Så fort kan det gå.

Snacka om att få en biljett tillbaka till toppstriden. Nu gäller att ta vara på den chans som bjudits.

Efter ovannämnda möte har Piteå förlorat tre matcher i rad, samtidigt som tabelltvåan Rosengård på slutet tagit noll poäng av sex möjliga. Det har med över halva serien kvar att spela öppnat upp titelracet på ett sätt jag knappast trodde var möjligt. Fortsätter det så här blir det många inblandade i toppstriden till slut och mycket dramatik fram till avgörandet.

Oförutsägbarheten har sin charm, utan tvekan är det så, och det är kul att det inte längre är givet att topplagen spelar skjortan av bottengängen. Men tyvärr säger det också något om bristande kvalitet och om att svenska klubbar kommer att få allt svårare att hävda sig i Europa. Men det visste vi ju i och för sig redan innan.

LFC har spelat bättre på slutet och borde ha fått mer poäng med sig. Det finns så klart flera förklaringar till stigande form, men man ska inte underskatta betydelsen av ett mer balanserat lag. Det finns vassare fotbollsspelare än Emma Lennartsson, men typen behövs som bollvinnare och enkelt spelande krigare bland mer kreativitet och talang.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten