Världsmästarens bakslag: hela säsongen är över

Världsmästaren i sprintstafett Jerker Lysell tvingas till operation. "Målet är att kunna träna skadefritt", säger 28-åringen.

Jerker Lysell.

Jerker Lysell.

Foto: Christer Gustafson

ORIENTERING2018-04-16 19:15

Det är bara en dryg vecka fram till födelsedagen och en bostadsrätt håller på att renoveras inför den kommande inflyttningen. Säsongen har precis startat.

Ändå har Jerker Lysell bestämt sig för knäoperation på torsdag.

Mest för att få ett stopp på de fem senaste årens rehabträning. Omstart, kanske en väg att få bort roten till alla småskador som gjort att Jerker Lysell tillbringat mer tid i vattenbassäng och på crosstrainer, istället för att orientera i skogen.

– Vi har kommit fram till att det är bäst att göra så här tillsammans. Jag, tränaren (Peter Holgersson) och doktorn. Mycket av de problem jag haft kan bli bra med hjälp av en titthålsoperation. När de ändå är inne ska de försöka ta bort så mycket som möjligt som bildats under tiden. Blodkärl som växt in i benvävnaden, brosk. Sådant som kan ligga till grund för mina problem, säger Lysell i en ekande lägenhet på Dalsgatan.

– Jag har väldigt snälla vänner som är här och som ställer upp och hjälper mig. Jag får hoppas de kan göra det efter operationen också.

Ingreppet som innebär att det inte blir någon VM-start i år, görs i Stockholm.

– Det är någon knäguru, jag tror hon heter Lotta Willberg som den svenska OS-truppen har anlitat mycket. Det känns som jag är i goda händer och tror att jag kommer få bästa möjliga vård.

Det är motsägelsefullt att Lysells största framgångar har kommit under de senaste åren då de efterhängsna skadeproblemen tagit det mesta av hans kraft. Rehabträning har varit vardag, orientering undantag.

Det krävs ett speciellt psyke att ta tre VM-medaljer individuellt och ett VM-guld i lag med de förutsättningarna.

Åtta veckor efter operationen ska Lysell kunna börja rehabträningen igen.

– Alternativ träning är vardag för mig, det ska knappast vara några problem. Målet är att kunna träna specifikt igen. Det ska bli kul att känna att träningen går framåt. Standard har varit att det inte givit något resultat.

Har du haft funderingar på att sluta?

– Klart att det finns en övre gräns. Men det är full satsning som gäller, än har jag inte vikt ned mig. Förhoppningsvis har jag tio år framför mig då jag kan träna skadefritt, säger Jerker Lysell.

Ur det perspektivet kan en förlorad säsong vara ganska billig kostnad för den meriterade sprintorienteraren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!