Med hopp om nytt O-ringen

Mikael Andersson, elitlöpare hos ­Linköpings OK och en av basarna för Östergötlands orienterare, är ”ganska säker” på att det kommer en ansökan om ett nytt O-ringen i Norrköping.

Mikael Andersson, Linköpings OK, räknar med att O-ringen kommer tillbaka tillbaka till Norrköping.

Mikael Andersson, Linköpings OK, räknar med att O-ringen kommer tillbaka tillbaka till Norrköping.

Foto: MIKAEL FRITZON / TT

ORIENTERING2015-07-23 08:39

– O-ringen AB hade gärna sett att vi ansökt redan idag, men vi vill ta det lite lugnt. I höst kommer den O-ringen­grupp som jag är med i att kalla klubbarna till ett möte och se över situationen.

Inom orienteringen finns det inte en kader ledare och en kader aktiva, med enstaka undantag är alla är aktiva orienterare och Mikael, 28 år på söndag, är ett praktexempel på det.

Fastän han är vice ordförande i Östergötlands orienteringsförbund (i praktiken ordförande eftersom ordföranden Thomas Kleist hastigt avled på senvåren), så borrar han i toppen på en av seniorernas elitklasser, H 21 elit 2.

Han ligger fyra efter tre etapper.

– Jag är egentligen inte fulltränad för en sådan här vecka, men jag vill komma igång till SM-tävlingarna i höst och då krävs det att kunna orka långa distanser. Det blir bra genomkörare denna vecka. Det är tuff men kul orientering. I dag hade de också fått till långsträckorna bra.

Mikael tycker att terrängen runt Borås varit bättre än han hade förväntat sig.

Åter till O-ringen i Östergötland. Det finns en irritation ute i klubbarna över hur O-ringen AB har behandlat distriktet, Sälen fick sitt arrangemang 2016 på ett inte så snyggt sätt när Östergötland hade förespeglats att få det.

Dessutom rördes känslorna upp igen när när O-ringen AB förra hösten använde ÖOF som en bricka i ett förhandlingsspel med Sälen.

Så Mikael Andersson tror att det är bra att skynda långsamt, att låta irritationen efter ”Sälenhärvan” lägga sig.
Det handlar också om ekonomi. Utfallet i Borås ska avvaktas eftersom O-ringen i Skåne 2014 blev en ekonomisk missräkning.

Mikael, själv egen företagare, verkar dock inte särskilt orolig för pengadelen.

– Det är stor skillnad på vad Norrköpings kommun ställer upp med ekonomiskt jämfört med vad Borås har gjort. I Norrköping får arrangörerna dessutom mer gratis genom Himmelstalundsfältet.

Mikael Andersson säger att hans egen klubb räknar med att arrangera en stortävling 2018 som 50-årsjubileum av VM i Östergötland 1968. Det kan från ett Linköpings- och funktionärsperspektiv tala för att det bästa året för O-ringen i Norrköping inte är 2019 utan 2020.

Det är annars det som närmast står ledigt. Efter Sälen 2016 följer Arvika 2017 och 2018 är det klart med Höga kusten.
Norrköping hade O-ringen 1987.

Drivande för ett nytt O-ringen är ett antal klubbar i Norrköpingsområdet och södra Södermanland. Det blir klubbarna som ansöker.

Christer Sandh närmast etappseger

O-ringens tredje etapp genomfördes som långdistans i Borås östra utkant med Kransmossens idrottsplats som arena.

Alla etapper har hittills gynnats av uppehållsväder.
Trots närheten till staden bjöds det på mycket storskog och bitvis vildmarksbetonad terräng.

I huvudklasserna var Christer Sandh, OK Roxen, närmast en etappseger av de lokala löparna. Han blev tvåa i H 65.
Den cirka 50 år yngre klubbkamraten Hugo Lillieström ligger trea sammanlagt i H 16.

Fjärdeplatser har Mikael Andersson, Lok (se huvudartikel), och Susanne Pettersson, Roxen, i D 45 kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!