Genrep – ett år före premiären

Konsten att bygga en bana är förknippat med en viss nervositet. "Det ska bli spännande att höra vad de tycker", säger banläggare Sören Påledal.

Joel Karnehed testade banorna han inte kommer få springa på förräns efter O-ringen.

Joel Karnehed testade banorna han inte kommer få springa på förräns efter O-ringen.

Foto: Ulf Stråhle

Orientering2018-07-06 11:01

Det är två Linköpingsorienterare som delade ut kartor på de 119 banor som märkts ut i skogarna kring Grosvad.

I den sköna högsommarvärmen har en hundratal lokala testlöpare kastat sig ut för att få en försmak på nästa års garanterat största evenemang.

O-ringen.

Inte som Bråvalla. Nästan mer.

På jättelika Grosvad kommer etapp ett och två starta i tävlingen som lockar 20 000-25 000 besökare och deltagare som är allt från elit till glad motionär.

– Grosvad är idealisk för O-ringen. Det är perfekt här, säger banläggare Anders Berg.

– Terrängen ligger så nära området som blir arenan, det gör att vi kan ha tävlingen nästan direkt på, berättar Olle Lindman, pressansvarig.

Det är lika många banor som tävlingsklasser så varje klass har sin speciella sträckning, svårighetsnivå och anpassad natur.

Ett pussel och planerande som kräver både känsla, kunskap och engagemang. 172 kontrollerna har placerats och prickas ut, och fått sin kartbeskrivning på hur de har lagts ut. Allt för att deltagarna från 45 länder ska hitta rätt på orienteringens egna och internationella teckenspråk.

Viltet har sina egna områden, en form av fristäder, dit orienterarna inte får ta sig.

– Viltet är jätteviktigt på en sådan här stor tävling. Därför har vi dragit banorna i stort sätt åt samma håll, eftersom djuren går i motsatt riktning. Både hur man lägger banorna, driver av djuren ska göra att det inte ska bli någon störning, säger Olle Lindman.

Lägg till alla komponenter så förstår de flesta vilket jättejobb det innebär att vara banläggare.

– Vi är lite speciella. Man måste verkligen gilla problemlösning för att tycka att det här är kul, säger Sören Påledal som var lite smånervös över testpiloternas omdömen.

18-årige Joel Karnehed från OK Roxen sprang den drygt fem kilometer långa banan som H 16-klassen ska tävla på.

Omdömet var godkänt med lite stjärnglans.

Banläggarna kan pusta ut.

I alla fall på en av de totalt 119 banorna.

– Med tanke på att jag är något äldre än de som ska springa och bommade ett par kontroller så håller den banan bra. H 16 som jag sprang ska vara något lättare. Det var fin lättläst natur och trevlig terräng. Rolig, en sådan bana jag gillar som är lite klurig, inte jättekuperad. Jag föredrar nog teknisk bana istället för mer löpning, säger Joel på väg hem från testet och efter att han lämnat den skriftliga enkäten.

Nu har kartorna samlats in och de lokala orienterarna får mentalt sudda ut vad de testat i tävlingen de inte kommer få starta i.

– Det är egentligen det kanske tråkigaste. Det hade varit kul, men så är det.

Ska du springa årets O-ringen i höga kusten utanför Örnsköldsvik?

– Ja, det kommer bli två dagar i alla fall för mig, berättar testlöparen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!