Ensam östgöte i hjärnkamp

De är tysta och de står på stora stigar och stirrar mot en, två eller flera orienteringsskärmar. Christian Enberg är en av dem som fastnat för Pre-O.

Pre-O är en del av O-ringen som inte kräver stark fysik. Det gäller att bestämma vilken skärm som står rätt. Christian Enberg, Linköpings OK, tillhör eliten i denna gren.

Pre-O är en del av O-ringen som inte kräver stark fysik. Det gäller att bestämma vilken skärm som står rätt. Christian Enberg, Linköpings OK, tillhör eliten i denna gren.

Foto: Karl-Johan Norén

orientering2017-07-27 21:37

Grenen heter så och den har sina speciella arenor runt Arvika. Preo kräver speciella förutsättningar, även den som sitter i rullstol ska kunna deltaga.

Christian Enberg sitter verkligen inte i rullstol, han är en av Östergötlands bästa orienteringslöpare i 40-årsklassen, men han gillar ändå Pre-O som är en förkortning för precisionsorientering.

– Jag ser det för egen det som rolig komplettering till den vanliga orienteringen. Det är väldigt roligt och klurigt. Det är hjärnornas kamp, inte fysiskt alls, så det är lika för alla.

Arenan för torsdagens Pre-O var vid Ingestrand, en stor badplats vid Glafsfjorden.

Medan cirka 14 000 orienterade i Koppomstrakten väster om Arvika på stora O-ringens fjärde etapp så var det bara 122 som startade vid Ingestrand. Ändå var det rekord för veckan för den fjärde etappen ingår i elitserien.

Det var anledningen till att Christian Enberg ställde upp, han deltar inte i O-ringenveckan annars.

Christina Enberg är vass på Pre-O, han var med flitigt för några år sedan och ett SM-brons gav honom då en landslagsplats. Nu tävlar han inte lika regelbundet, torsdagstävlingen var bara den tredje för året.

Östergötland är en vit fläck på Preo-kartan, Christian är ensam från länet i Arvika och det finns ingen östgötaorienterare som kontinuerligt håller på med sporten. Christian är aktivast.

– Jag är lite orolig för hur det ska gå med Pre-O när O-ringen ska gå i Östergötland om två år, säger han.

Varför är det inte fler som provar på?

– Vi är få Pre-O-orienterare i hela landet och att man måste därför åka långt för att hitta en tävling. Det är mer lockande för en Linköpingsorienterare att åka och springa en vanlig orientering i Norrköping än att behöva åka till Uppland för att prova Pre-O. Uppland är ett starkt distrikt.

Att skärmarna hänger utmed välpreparerade stigar beror på att även rullstolsburna ska kunna delta. Det är tillåtet att förflytta sig sidled när man bedömer skärmplaceringarna men det är tystnad som gäller. Deltagarna får inte prata med varandra.

På Preo vid Ingestrand fanns det deltagare från 17 till 83 år.

– Den gemensamma nämnaren för oss är att vi tycker att kartläsning är väldigt roligt, säger Christian.

På stora O-ringen hade Linköpings OK veckans bästa dag när det var dags för medeldistans. Sigrid Ljunggren blev etappvinnare i D 12 och Alva Olsson kom sjua i D 21 elit.

En annan som vann etappen var Roxensuveränen Christer Sandh som på fredagens avslutande jaktstart går ut med en ledning på närmare tio minuter.

Tove Alexandersson har en till synes ointaglig ledning i dameliten medan det är knallhårt i herrklassen. De tre främsta, två norrmän och en svensk, springer ut med bara sekunders skillnad mellan sig.

Etappseger för innebandystjärna

Eric Björk, Linköpings innebandyklubbs slitvarg, har bra kondis. Det visste vi innan och det bekräftar han genom att framgångsrikt springa O-ringen för Närkeklubben OK Tisaren.

Han tävlar visserligen bara i en motionsklass, H 21 M, med 30-talet deltagare, men även sådan klass kräver viss klass för att vinna.

Eric Björk har hängt i hela veckan och på onsdagen tog han hem etappen medan det gicks sämre på torsdagen. Han ligger trea inför avslutningen. Motionsklasserna har inte jaktstart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!