Eliten kritiserade O-ringen

Storfjället gav Tjällmo-Godegårds OK från Borensberg en stor dag med tre segrar. Värre gick det för Linköpings OK:s elit som klagade över att det var snålt med vätska.

Thierry Guerogiou är på väg till tredje kontrollen nedanför kalfjället. Han leder herreliten sammanlagt ytterst knappt.

Thierry Guerogiou är på väg till tredje kontrollen nedanför kalfjället. Han leder herreliten sammanlagt ytterst knappt.

Foto:

Orientering2016-07-26 09:45

– Jag är helt mosig. Man ska inte behöva springa en bana på 12 km utan att få någon vätska, sa en både kritisk och besviken Erik Martinsson, som åkte utför i resultatlistan.

Tysken som vann etappen hade 68 minuter, Erik 77 minuter. Efter att ha blivit tvåa första dagen fick Erik nu, efter mer svajig orientering, nöja sig med en 24:e plats. Han ligger 7:a totalt.

Visst hade Erik markerade vätskekontroller på kartan, men han tyckte de var onaturligt placerade i förhållande till givna vägval. Han sprang inte förbi en enda.

Olsson ur fas

För Linköpings OK:s stora elithopp, Alva Olsson som på söndagen blev sjua och tredje bästa svensk i den främsta elitklassen, gick det på måndagen helkass. Det är fattigt med stenar på fjället och på kartan finns det stenar medtagna som aldrig skulle ha en chans att tränga sig in på en karta runt Åtvidaberg eller Boxholm.

Men Alva Olsson hittade tidigt en, som hon tyckte, markant sten och som hon därför tog för givet att den var med på kartan. Det var den inte och det gjorde henne förvirrad sedan hon kommit ur riktningen.

– Jag gjorde en gigantisk bom, sa hon om första kontrollen.

Saknade vätskekontroll

Det var inte enda misstaget och i mål var hon så långt efter att hon rasade ner till 31:a plats i totalen.

Alva Olsson var törstig som en kamel när hon kom i mål efter att ha varit ute 87.11.

– Det var fysiskt jättekämpigt i dag och så får man knappast någon vätska. Jag saknade en vätskekontroll i mitten på banan, sa Alva.

O-ringen AB:s tävlingschef Jan Troeng hävdade att man följer tävlingsbestämmelserna med de två vätskekontroller som fanns för dameliten, men han ville för den skulle inte avfärda kritiken.

– Vi har inte kunnat ha vätskekontroller placerade var som helst. Det är lite baksidan av den här typen av terräng. Vätskekontrollerna har varit en utmaning, vi har fått flyga upp vätska med helikopter på fjället. Det rör sig om tonvis med vatten.

Asketun i toppen

Den lokale elitlöpare som är med bäst efter två dagar är, vid sidan om Erik Martinsson, OK Roxens Fanny Asketun i D 20, den äldre damjuniorklassen. Hon ligger 11:a.

Roxens normalt bäste junior, Hugo Lillieström, har valt bort O-ringen i år för att tillsammans med tiotalet andra Roxenlöpare i stället tävla i Schweiz.

Tjällmo-Godegårds OK brukar ha toppkänning i flera klasser utan att få till det hundraprocentigt. Ketchupeffekten kom efter en solig andra dag med målarena på nytt nedanför Högfjällshotellet. Tobias Trofast sprang hem H 40 kort 2, Anders Svensk tog hem H 50-2 och Anders Åberg segrade i H 65.

Både Svensk och Åberg leder dessutom sammanlagt, Anders Åberg med nästan fyra minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om