Efter långa väntan – nu är LOK-talangen redo igen

Efter en ovanligt lång väntan är orienteringsfesten O-ringen äntligen tillbaka. "Det är hela upplevelsen som gör det så speciellt ", säger Linköping OK:s stjärnskott Sigrid Ljunggren.

"Istället för att säga att jag håller på med orientering brukar jag säga att är en orienterare", säger Sigrid Ljunggren som efter två års uppehåll nu äntligen får tävla i O-ringen igen.

"Istället för att säga att jag håller på med orientering brukar jag säga att är en orienterare", säger Sigrid Ljunggren som efter två års uppehåll nu äntligen får tävla i O-ringen igen.

Foto: David Eidhammer

Orientering2022-07-25 06:00

Pandemin satte stopp för jättetävlingen 2020 och 2021. I år är det dock grönt ljus när uppemot 15 000 taggade orienterare väntas komma till Uppsala när de individuella etapperna inleds under måndagen.

En av dem är Sigrid Ljunggren, 16, som för första gången springer i elitklassen. 

Dagen vi träffas för intervjun är en viss värmerekord-torsdag då termometern visar 36 grader – i skuggan. 

Men tränas ska det göras ändå.

– Det brukar vara varmt på O-ringen. Inte så här varmt, men upp emot 30 grader kan det vara. Idag blir det nog bara fyra kilometer, säger Sigrid med ett leende. 

Hon beskriver tävlingen som sommarens stora händelse. 

– Egentligen är det hela upplevelsen med campingen och kompisarna som gör det så speciellt. Bara här i klubben är vi många jämngamla. På kvällarna blir det lätt att man kanske tar fram kartorna och diskuterar loppen. Det är speciellt, men också väldigt kul. 

Det är ingen underdrift att säga att det blir mycket orientering, även i den vanliga vardagen. 

– Istället för att säga att jag håller på med orientering brukar jag säga att är en orienterare. Så är det verkligen. Jag skulle kanske inte säga att det är en livsstil... men absolut en gemenskap och samhörighet som är väldigt härlig. 

Denna gången är det D18-elit som väntar Sigrid, vilket innebär en av de största utmaningarna hittills. 

I elitklasserna adderas nämligen en sprintdistans i stadsmiljö till de fyra intensiva skogsetapperna. 

– Jag förväntar mig tuffa och långa banor. Terrängen i Uppsala verkar vara detaljrik med mycket hällar och små kärr. Det allra viktigaste blir nog att vara stabil och inte göra några stora tabbar, då det enbart är totaltiden som räknas.

Och miljonfrågan, hur undviker man egentligen tabbarna?

– Det viktigaste blir nog att inte bara ivrigt sticka iväg utan att faktiskt översätta kartan och känna av terrängen från början. Då kan det nog gå bra. Min styrka brukar faktiskt vara det rent orienteringsmässiga. 

Flera av deltagarna i D18-klassen är ett år äldre än Sigrid vilket innebär att hon kommer kunna springa samma klass även nästa år. 

– När det gått så lång tid sedan förra gången är det svårt att veta exakt vart man står eftersom alla inte varit med på de mindre tävlingarna. Men i år hoppas jag på topp 20, då hade jag varit väldigt nöjd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!