Officiellt: Backjätte till Linköping

Linköping innebandy spänner musklerna genom ett starkt nyförvärv. Backjätten från TPS Åbo, Olli Laine, ansluter till truppen. "Jag hoppas att han ska höja vårt fysiska spel i försvaret", säger Libk:s tränare Johan Astbrant.

23 april 2019 14:43

TPS Åbos lagkapten Olli Laine har spelat final i finska ligan mot Classic och har inte kunnat presenteras ännu. Men nu är det klart att 22-åringen, som har meriter från finska U19- och U23-landslaget och säkerligen kommer vara ett namn för det finska A-landslaget, är klar för Linköping innebandy. Han har varit en av nyckelspelarna i TPS framfart och det är tänkt att backen ska komma in som en ersättare för Anton Karlsson. Han kliver alltså in i truppen med en färsk silvermedalj från den finska högstaligan.

– Först och främst skannar man av det befintliga laget och ser vad man behöver rekrytera för typ av spelare. Det är grunden i allt för att lättare hitta det man söker. Vi ser med de tappen vi har i Martin Hovlund och Anton Karlsson att vi behövde fylla på med en stabil och fysisk back. När Ollis namn kom upp på tapeten och vi scoutade honom som både människa och spelare var det en perfekt matchning, säger Libk:s tränare Johan Astbrant.

Linköping Innebandy beskriver Laine som en defensivt skicklig back som stärker upp backsidan rejält. Dessutom är ledaregenskaperna något som tilltalar klubben.

–  I Finland kallas han för "kaptenernas kapten" och det tilltalar mig jättemycket. Vi har tappat mycket ledargestalter som vi inte har fått in på samma sätt. Något vi verkligen gick igång på var att han varit en ledare och en lagkapten för ett topplag i Finland där de också har flera landslagsspelare. Det är ett bra tecken, säger Astbrant.

Är han bara en defensiv back eller även en poängspelare?

– Man ska inte sätta en spelare i ett fack. Det har vi lätt för att göra i alla idrotter. Antingen är man en poängspelare eller brunkare. Ser man till hans seriespel har han varit mer defensivt inriktad medan kollar man på hans poäng i slutspelet har han varit mycket offensivt. Det är en spelare som klarar av båda delarna men är lite rakare i sitt spel om man till exempel jämför med Oskar Hovlund. Men det viktiga för oss med att få in honom är att stabilisera försvaret i den fysiska delen.

Ännu en nyhet är att Libk ska ha skrivit A-lagskontrakt med backtalangen Filip Samuelsson. Förutom framfarten han haft med ett ökat förtroende i SSL är Samuelsson uttagen till U19-VM i Kanada.

Libk har även skrivit A-lagskontrakt, två år, med backtalangen Filip Samuelsson. Förutom framfarten han haft med ett ökat förtroende i SSL är Samuelsson uttagen till U19-VM i Kanada.

– Det är jättekul. Jag har ju själv suttit på läktaren och sett det här laget. Det är en dröm att få vara del av det, säger Filip Samuelsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi