Ny motorfest i Linköping ska dra storpublik

Den 14 maj blir det stor motorfest i Linköping. "Klart jag drömmer om mycket folk", säger arrangören Niclas Ihreskog.

19 april 2016 14:00

Linköping City race avgörs på Stångebroområdet, parkeringen vid Saab arena blir utgångspunkt med utställningar och VIP-område. Själva tävlingarna körs på Norrköpingsvägen, mellan Tullrondellen och Vigfastrondellen där läktare och publikplatser kommer att finnas. Här ska 16 spektakulära sportbilar nå höga hastigheter när förare mot förare, bil mot bil tävlar.

– Lite som parallellslalom fast i motorportens värld. Det blir dueller på ett helt nytt sätt som aldrig testats i racing, säger upphovsmannen Niclas Ihreskog.

Ingen risk att racen blir ojämna med så olika typer av bilar?

– Jo, och därför kommer vi köra en kvalrunda där varje förare och bil får en tid. Det avgör vilka man möter.

Niclas Ihreskog har själv kört radical- och formelbilar en gång i tiden – nu arrangerar han plötsligt en stor motortävling inne i Linköping. Efter två års jobb släppte han nyheten med en hemsida och på facebook för några dagar sedan. Förutom tvåmansduellerna och en driftingtävling blir det även kändisracing där exempelvis skådespelaren Stefan Sauk och alpina landslagsåkaren Jens Byggmark deltar.

– Det känns skönt att få trycka på gröna knappen nu och låta folk få veta vad som är på gång, säger Niclas Ihreskog, och fortsätter:

– Jag vill ta den här typen av tävlingar in till stan där publiken finns. Och jag vill göra något som passar hela familjen, vi kommer till exempel ha drifting som jag tror kommer passa den yngre publiken.

Alla tillstånd är klara, publikkapaciteten beräknas bli runt 6 000 åskådare.

– Kommer det 1 500-2 000 får vi fundera på vad vi kan göra annorlunda till nästa år. Blir det 6 000 kan vi korka upp skumpan. Målsättningen är väl nånstans mittemellan, säger Niclas Ihreskog.

– Det har varit mycket jobb med att få alla att förstå mina idéer. Jag måste säga att Linköpings kommun varit väldigt bra att jobba med, det har gjort att jag orkat köra vidare.

Tanken är att evenemanget ska bli återkommande.

– Absolut, så länge det inte går med allt för mycket minus så räknar jag med att arrangera även i framtiden, säger Niclas Ihreskog.

Program 14 maj

09.00 Grindarna öppnar

09.30 Provkörning av banan, Race Battle

10.00 Provkörning av banan, Drifting

10.30 Provkörning av banan, Kändisrace

11.00 Uppvisning diverse bilar

11.30 Race Battle omgång 1 (16 bilar)

12.00 Lunch/medåkning

13.00 Kändisrace omgång 1

13.30 Drifting omgång 1

14.00 Dealer Challenge

14.30 Race Battle omgång 2 (8bilar)

15.00 Paus/medåkning

15.30 Kändisrace omgång 2 (4bilar + final)

16.00 Drifting omgång 2+3

16.30 Race Battle (4 bilar + final)

17.00 Slut/medåkning

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Claes Nilsson